WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Tegen de Koopzondagen
Loosdrecht, wo 30 oktober 2013

Hildebrand Bijleveld velt een oordeel over het initiatiefvoorstel om alle winkels in Wijdemeren de mogelijkheid te bieden om op zondag open te zijn.

Morgenavond staat dat initiatiefvoorstel op de raadsagenda.

ingezonden brief

Voorstel 52 koopzondagen Wijdemeren een klap in het gezicht van burgers en winkeliers

De gemeenteraad besluit morgen misschien over een voorstel om alle winkels in alle dorpen op alle zondagen open te stellen.

Zonder de Wijdemeerse Webkrant zou er zelfs geen democratische inspraak zijn geweest, als het aan de bedenkers had gelegen. (Lees: Struikelend naar Initiatief Wijdemeren, vr 4 oktober 2013). Onder de verzuchting ‘Tsja, je moet toch wat”, gingen de initiatiefnemers kreunend akkoord met een ‘inloopavondje’, zoals ze het zelf noemden. Maar vantevoren stond vast dat er niks zou veranderen.

De bedenkers van het plan (VVD, D66, Groen Links, PvdA en Siderius ), zeggen openlijk op 3 Oktober: “We hebben al genoeg problemen wat betreft andere onderwerpen waar we misschien ook te weinig onderzoek naar hebben gedaan. Ik denk dat je misschien met een inloop avondje om wat meer informatie te geven niet de besluitvorming direct moet vertragen”. U kunt die vergadering naluisteren op de website van Wijdemeren. Er kwam na een paar schorsingen toch een inloopavond onder druk van Dorpsbelangen en CDA, maar zonder dat indieners de gebruikelijke termijnen in acht namen. “Inspraak zal toch niks meer toevoegen”, aldus een indiener. Dan weet de burger alvast maar, hoe oprecht zij het menen met inspraak en ‘burger-participatie’).

Wat is er met de inbreng gedaan? Helemaal niets. Zouden ze alle bezwaren en suggesties sowieso gelezen hebben? In de nota van inspraak (een soort antwoord op de insprekers), wordt geen enkel bezwaar besproken of weerlegd (). Er is slechts een willekeurig lijstje van enkele serieuze bezwaren gegeven. In plaats van die bezwaren te overwegen of tegen te spreken, staat er: ‘Niet nieuw’. Verder geen woord van verdediging. En dat terwijl op 3 oktober bleek dat de initiatiefnemers zelf helemaal geen onderzoek hebben gedaan naar de gevolgen van de winkelopenstelling met de (kleine) winkelier en afhaal horeca als (grote) verliezers, zoals alle onderzoeken aangeven (zie bijlage(PDF)).

Bovendien blijven de initiatiefnemers suggereren dat hun voorstel is gebaseerd op het beleid in Hilversum en dat daarom alle winkels in alle dorpen op alle zondagen open mogen. Maar de ondernemers(-verenigingen) in Hilversum zijn juist tegen 52 koopzondagen. “De druk op de winkeliers wordt anders te groot”, stellen ze zelf. In geen enkele omliggende gemeente wordt een vergelijkend voorstel als in Wijdemeren overwogen. En waar ze onlangs wel werd overwogen, is het voorstel weggestemd. En omdat de ondernemers met verschillende belangen het uiteraard niet unaniem eens worden over een gezamenlijke openstellingsregeling, is het de gemeenteraad die regulerend optreedt.

Na de gemeenteraadsvergadering van 31 oktober zullen de kiezers weten of goede economische en sociale argumenten er toe doen in Wijdemeren of dat meedenkende burgers en zeer bezorgde winkeliers worden afgeserveerd met het oog op bepaalde belangen.

Hilderbrand Bijleveld
Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief