WIJDEMEERSE WEBKRANT
Groenewoud en Zembla
Kortenhoef, ma 29 oktober 2012

Morgenavond wordt de tweede info-avond georganiseerd over de sanering van de belt Groenewoud in Kortenhoef.

Tweede informatieavond

Morgenavond wordt in Hotel-Partycentrum De Drie Dorpen in Ankeveen de tweede informatieavond georganiseerd over het project Groenewoud. In het kort zijn de plannen om brde vaarten in het vervuilde gebied te graven. In die vaarten worden luxe waterwoningen vanaf het Hilversums Kanaal ingevaren die daar worden afgemeerd om verkocht te worden. De vervuilde bodem van de belt wordt afgedekt met schone grond en ingepakt (gesaneerd). De opbrengst van de waterwoningen moet de kosten van de sanering dekken. Vanaf de Bruinjoost, de Emmaweg en de Kortenhoefsedijk zal ontsluiting tot het gebied worden aangebracht.

Natuurmonumenten haakte af

De belt Groenewoud heeft een lange en bewogen geschiedenis. In de jaren zeventig en tachtig was er veel onrust bij de omwonenden. De gemeente 's-Graveland bedacht al plannen om samen met ING Vastgoed en Natuurmonumenten op het terrein een nieuwe buitenplaats te bouwen. Het kwam er niet van. De samenwerking werd opgebroken. In oktober 2011 startte Wijdemeren een vergelijkbare samenwerking, alleen dit keer met de firma Afvalzorg (eigendom van de provincies Noord-Holland en Flevoland), Natuurmonumenten en Wijdemeren. De eerste resultaten van de samenwerking kwmen in maart van dit jaar naar buiten. Op 24 juli stapte Natuurmonumenten uit het samenwerkingsverband. De rol van Natuurmonumenten werd overgenomen door DLG, de Dienst Landelijk Gebied van de provincie.

Uitzending Zembla

In januari 2011 schreef de Gooi en Eemlander een stuk over giftig grondwater dat van de Utrechtse Heuvelrug, Bussum en Hilversum naar beneden stroomt richting Wijdemeren. Wijdemeren nam toen het initiatief een fonds in te stellen om de grondwaterstroom te bestuderen. Wijdemeren zou daar in termijnen 193.000 euro in storten. De uitzending van Zembla van afgelopen vrijdag over gifbelten en de gevaren daarvan voor het grondwater deed sterk denken aan de situatie rond Groenewoud. In de uitzending werd gesproken over het uitspoelen van gifbelten in heel Nederland als die niet heel erg goed afgedekt worden en de gevaren daarvan voor de drinkwatervoorziening.

Dossier Groenewoud

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief