WIJDEMEERSE WEBKRANT
Giftig Grondwater komt
Wijdemeren, vr 28 januari 2011

Vanuit het hoger gelegen Hilversum stroomt giftig grondwater heel langzaam naar Wijdemeren. De regio wordt gevraagd geld bij te dragen.

Giftige waterstroom

Regelmatig verschijnen er berichten over grondwaterstromen die naar de laaggelegen polders in Wijdemeren stromen. Dat water komt van de hoger gelegen gebieden in de Utrechtse Heuvelrug en de zandgronden waar Hilversum en Bussum op gebouwd zijn. Op die plekken hebben jarenlang hier en daar vervuilende activiteiten plaatsgevonden.

Lekkerkerk was keerpunt

Pas toen het drama van Lekkerkerk, waar een nieuwbouwwijk op met chemicaliën vervuilde grond was gebouwd, zich in 1980 openbaarde ontstond het besef dat die vervuilingen moesten stoppen en dat vervuilde plekken gesaneerd moesten worden. Dat is de afgelopen veertig jaar dan ook op tal van plekken gebeurd. Toch is de vervuiling hier en daar zo diep weggezakt en in het grondwater gekomen, dat die vervuiling niet bereikt kan worden. Giftig grondwater dus. (Ook onder de niet gesaneerde 's-Gravelands/Kortenhoefse belten, zoals Groenewoud, zal iets vergelijkbaars spelen.)

Waterwingebieden

In de krant van gisteren staat een stuk van Casper van den Broek waarin hij schrijft dat dat giftige mengsel de komende tientallen jaren langzaam ondergronds stroomt van Hilversum naar 's-Graveland, Kortenhoef, Ankeveen en vooral naar het laagste punt, de Horstermeer. Om te volgen wat er met het giftige mengsel gebeurt, waar het aan de oppervlakte komt en waar het waterwingebieden (Rading, Horstermeer) bedreigt, heeft Wijdemeren het initiatief genomen om een fonds op te richten waarin alle regiogemeenten geld storten. Met dat geld wordt onderzoek gepleegd en worden peilbuizen geslagen om het grondwater in Wijdemeren in de gaten te houden.

Solidariteit?

Wijdemeren zal zelf € 193.000 in termijnen in het fonds storten en vertrouwt op de solidariteit van de regiogemeenten om naar draagkracht ook geld in het fonds te storten. Doen de andere gemeenten dat niet, dan wordt het project gestopt.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
0 gr.
windkr. 4