WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Knorr karakteristiek??
Nieuw Loosdrecht, di 17 juli 2012

Waarom moet de Knorrfabriek beschermd worden vraagt Cor Koster zich af. Om te voorkomen dat er 20 jeu de boulesbanen op een zandvlakte komen?

ingezonden bericht

Beschermenswaardig?

Twee jaar geleden kwam Nanne Roosenschoon (D66) met een voorstel om de Knorr fabriek tegenover het gemeentehuis de status van monument te geven. De WWK rapporteerde destijds: "Hij schetste een beeld dat Unlilever het gebouw onverwacht zal slopen en proberen het dan braakliggende terrein te verkopen. De overige raadsleden deelden zijn visie niet." Het voorstel kreeg dan ook geen enkele steun uit de raad.

Maar tijden veranderen. Op de laatste raadsvergadering werd nu in alle haast een voorbereidingsbesluit genomen voor het perceel Rading 38-40 te Loosdrecht. Inderdaad, de Knorr fabriek. Waarom? Omdat nu ineens de gebouwen - of een stukje ervan - in de woorden van wethouder Abrahamse "karakteristieke trekken" zouden hebben die "beschermenswaardig" zijn. Beschermenswaardig? Ja, want men vindt nu ineens dat die gebouwen karakteristiek zijn voor de gemeente. Echt, zo staat het in de toelichting bij het besluit… Niet alleen karakteristiek voor Loosdrecht, ooit een mooi vissersdorp maar sinds lang verloederd. Nee, voor de hele gemeente.

Sloopvergunning

Per 1 april 2012 is de sloopvergunning afgeschaft en kun je volstaan met een melding, dit in verband met het streven van de overheid om het aantal regels te verminderen. "Men zou morgen kunnen gaan slopen" zei de wethouder. Dat zei Nanne Roosenschoon (D66) twee jaar geleden ook al, maar toen vond men dat hij zeurde.

Het gaat echter niet om de karakteristieke gebouwen, het gaat om iets anders. Men is kennelijk bang dat er na de sloop niets meer gebeurt, zodat er weer een zandvlakte in Loosdrecht bijkomt, en ditmaal pal voor de deur van het gemeentehuis. Persoonlijk lijkt me dat trouwens een leuke plek voor nòg een paar jeu de boulesbanen, maar dat ziet de raad anders.

Waarom een voorbereidingsbesluit?

Een voorbereidingsbesluit betekent dat op dat terrein niks meer mag, minstens een jaar lang en waarschijnlijk langer. Je mag niet slopen, je mag niet bouwen. Ik vind dat onbegrijpelijk. De gemeente is er om haar inwoners en de lokale bedrijven te ondersteunen, niet om ze te frustreren en hun activiteiten te blokkeren. Maar waarschijnlijk speelde er nog veel meer mee. Alleen Felix Flameling (Groen Links) probeerde verder te speuren naar de redenen, omdat hij vermoedde dat de wethouder niet het achterste van zijn tong liet zien. De andere raadsleden vonden het echter wel mooi zo. Het was laat en de drankentafel wachtte.

Twee jaar geleden was iedereen tegen, op Nanne Roosenschoon na. Nu was iedereen vóór. Zelfs de VVD die zegt op te komen voor het bedrijfsleven was vóór. En ook het CDA dat zo graag minder regels heeft, stemde vóór. Het kwalijke is dat men een smoesje gebruikt ("karakteristieke gebouwen") om een maatregel (geen sloopvergunning meer nodig) te omzeilen. Uit ben je, met zo'n gemeenteraad…

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief