WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
VVD druk bezocht
Kortenhoef, di 22 november 2011

Gisteren hield de VVD een bijeenkomst in Ottenhome in Kortenhoef met als speciale gast Bergse en tweede kamerlid Jeanine Hennis.

Volle Bak

Het was een volle bak bij Ottenhome (v/h De Nieuwe Zuwe) aan De Wijde Blik in Kortenhoef. De VVD hield een openbare ledenvergadering rondom Jeanine Hennis die deel uit maakt van de VVD fractie in Den Haag. Buiten VVD leden waren er ook belangstellenden van andere partijen. Zo was Ben Steenvoorden van WIJ samen met Mario Wouters en Michael Kulkens op bezoek. Hannie Humme kwam ook poolshoogte nemen. De hoge opkomst was sterk bevorderd door het onbegrijpelijke stemgedrag van Jeanine Hennis vorige week, toen zij met de hele VVD fractie tegen de GL motie stemde om een eind te maken aan de praktijk van de weigerambtenaar. Zij koos toen de kant van CDA, Christen Unie en SGP tot verbazing van vriend en vijand.

Nationale Politie

Bijna de hele avond werd door haar besteed aan een ander deel van haar portefeuille, veiligheid, politie en justitie. Lang werd gesproken over de vorming van de Nationale Politie als vervanger van de 26 politiedistricten op dit moment. Over de 26 politieregio's had zij weinig goede woorden over. Zij somde op wat er allemaal mis ging en gaat in de huidige constellatie, waarbij de ICT infrastructuur, opgedeeld in regionale netwerken en toepassingen, waardoor er geen landelijk overzicht bestaat, wel de ergste nachtmerrie is, ook voor de diender die zijn werk snel en efficiënt wil doen.

Minister Ivo Opstelten vertrouwde Jeanine toe dat hij met die ICT een aap op zijn schouder heeft die snel uitgroeit tot een gorilla. Er zijn zeer ambitieuze plannen om in drie jaar een compleet nieuwe landelijke ICT infrastructuur te bouwen en in gebruik te nemen. Op de vraag uit de zaal of dat wel een succes wordt, gezien het slechte track record van de overheid in grote ICT projecten (C2000, DigiNotar, GBA), antwoordde Jeanine Hennis dat het niet slechter kan worden dan het nu is.

Bestuurlijk gezien is de keuze voor een Nationale Politie omstreden. Met name local politicie en burgemeesters zijn bang invloed op de politie te verliezen. Volgens Jeanine Hennis is die angst volstrekt onterecht.

Weigerambtenaar

Het was Ben Steenvoorden die het voorzetje gaf om van gedachten te wisselen over de rol van de VVD in de coalitie. "Hoe bevalt het in deze coalitie?" : vroeg hij. Volgens Jeanine Hennis is deze coalitie "bijzonder". Volgens haar heeft de oppositie in deze gedoogconstructie van de PVV meer macht dan ooit. Wim Steman, bestuurslid van de VVD Wijdemeren en bestuurslid van de vereniging Gayfarmer, sprak Jeanine Hennis bewogen toe. "Ik ben de draad kwijt. Ik heb ontzettende moeite met jullie stemming voor de SGP. En de VVD is de partij waarop ik heb gestemd!!"

Jeanine Hennis trok alle registers open om hem te overtuigen dat de stemming weliswaar geen schoonheidsprijs verdiende, maar dat de VVD pal staat voor de rechten en de gelijkheid van homofielen. Zij noemde enkele recente, maar vrij onbekend gebleven, wapenfeitjes van de VVD op dat vlak (Minister Bijsterveld is door de bocht over sexuele voorlichting). Voor de lieve vrede in de coalitie had de fractie toch besloten om tegen de GL motie te stemmen en daarmee te wachten op een advies van de Raad van State over deze kwestie. Tijd winnen dus.

Jeanine Hennis verklaarde dat zij loyaal was geweest aan de fractie, maar daar erg veel moeite mee had gehad. De indruk ontstond dat de ene SGP zetel, de stille gedoogpartner, in de eerste kamer mede de knieval van de VVD had veroorzaakt. Na de uitleg van Jeanine Hennis doofde de discussie snel uit.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
8 gr.
windkr. 2