WIJDEMEERSE WEBKRANT
Jeanine Gemangeld
Nederhorst den Berg, di 15 november 2011

In De Zijlijn

Jeanine Hennis uit Nederhorst stemde tegen een motie die het verschijnsel weigerambtenaar uit de wereld moet helpen. Dat deed haar zichtbaar pijn.


Wie stemt er voor de motie? Ik ben er even niet....

Zelden zagen wij een parlementariër zo ongelukkig in de blauwe bankjes in Den Haag zitten en ook nog zo diep door het stof gaan in het acht uur Journaal. Jeanine Hennis-Plasschaert, die lid is van de liberale (onthoudt dat woord! Het betekent vrijzinnig, vrijheidslievend, etc.) fractie van de VVD in de tweede kamer stemde tegen een motie die een einde moet maken aan het verschijnsel weigerambtenaar. Een weigerambtenaar is een ambtenaar van de burgerlijke stand die een probleem met zijn geweten en/of zijn religieuze overtuiging heeft als hij of zij homofiele stellen in de echt verbindt. Nu is het zo dat zo'n ambtenaar in dat geval "dienst" mag weigeren.

GroenLinks diende een motie in om aan die praktijk een einde te maken met als argument dat er scheiding van kerk en staat is en dat de overheid dus neutraal moet zijn. De opvattingen van een individuele ambtenaar mogen dus geen rol spelen bij het uitoefenen van functies namens de overheid.

De overgrote meerderheid van de kamer, inclusief de PVV, steunde deze motie. Van een liberale (daar is dat woord weer) partij als de VVD zou je ongezien verwachten dat die de motie van ganser harte zou steunen. Dat zit in de genen van de VVD. Dat het CDA, de SGP en de ChristenUnie die motie niet steunden was net zo logisch en voorspelbaar als dat de VVD hem wel zou steunen. Oeps. Niet dus.


"De fractie heeft nu eenmaal besloten om tegen te stemmen.
Dan kan ik toch niet in mijn eentje voor stemmen?"

De VVD fractie stemde tegen. De VVD stemde niet tegen omdat de VVD andere (niet-liberale) principes is gaan huldigen, nee, om de lieve vrede met het CDA en de SGP te bewaren. En dat terwijl hun zusterpartij de PVV wel tegen stemde. Dat deed de liberale inborst van Jeanine Hennis pijn, zoals te zien was in het Journaal. Zo blijkt dat de VVD onverwacht gemangeld wordt tussen de PVV en het CDA van die andere Berger, Maarten Haverkamp.

De principes van de liberalen gingen even overboord. En dat terwijl de motie ruim werd aangenomen. Het had dus helemaal niets uitgemaakt als Jeanine haar liberale geweten had gevolgd en in haar eentje voor had gestemd. Maar het mocht niet van Stef Blok. Dat maakt het allemaal nog pijnlijker. Deze slag is voor Wilders en Verhagen...

Volgende week komt Jeanine Hennis bij Ottenhome uitleggen waarom ze met het CDA meestemde en wat ze ervoor terug krijgt van die partij.

Een boeiend avondje.

Rik Jungmann

Zie het NOS Journaal van acht uur, zet het schuifje op 14.25, daar begint het item.

bron
WWK
foto
NOS
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
7 gr.
windkr. 3