WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nieuwe Spelregels?
Wijdemeren, do 1 december 2011

Er gebeurden onverklaarbare dingen tijdens de commissie-vergaderingen van deze week. Het bleek om nieuwe spelregels te gaan.

Cor Koster meende afgelopen dinsdag een wonder te aanschouwen. Commissievoorzitter Theo Reijn (Maatsch. Zaken) leunde achterover en gaf de vloer vrij voor vrije discussie. "Gaat uw gang." Koster was daar opgetogen over.

Imitatie Veldhuizen-Van Zanten

Gisteren waren de beide WWK redacteuren aanwezig bij de commissievergadering Ruimte en Economie voorgezeten door Ria Hennis. Af en toe wisselden wij verbaasde blikken. Wat gebeurt hier? Wie heeft het woord? Waar zijn we in de behandeling van het onderwerp? Is het nu afgelopen of gaat iemand toch weer iets zeggen? Er was soms geen touw aan vast te knopen, terwijl de sfeer in de raadszaal joliger en joliger werd.

Zo jolig dat voorzitter Ria Hennis een treffende immitatie gaf van staatssecretaris Veldhuizen-Van Zanten die de commissievoorzitter letterlijk de mond snoerde door haar de hand voor de mond te houden en vervolgens verongelijkt, als een klein kind met rollende ogen en veel misbaar naar het plafond te gaan kijken.

Zo erg was het gisteren niet. Wel riep Ria Hennis op zeker moment tegen de naast haar zittende Raadsgriffier "hou je mond" terwijl ook zij haar hand uitstak om hem de mond te snoeren.

Vergaderorde?

Een tipje van de sluier werd opgelicht toen Felix Flameling een vraag stelde over de vergaderorde. "Is de behandeling conform de nieuwe vergaderorde?" Voorzitter Ria Hennis bevestigde dat. Wij keken elkaar aan. Nieuwe vergaderorde? Wat houdt dat in? Wie heeft dat afgesproken? Waarom weten ook de raadsleden niets van de nieuwe orde die kennelijk in hun vergadering door de commissievoorzitters is geïntroduceerd?

Niet gecommuniceerde afspraken

Vanavond legde voorzitter Martin Vuyk (Bestuur en Middelen) uit wat er aan de hand is, nadat Joep Nuissl (DB) had gevraagd wat er zich gisteren had afgespeeld in de commissie. Hij had daar wat over gehoord, maar begreep niet wat er aan de hand was. Aan zijn verzoek voldeed Martin Vuyk door toe te lichten wat er achter de schermen gespeeld had en was afgesproken. Het presidium, de drie voorzitters van de commissies Theo Reijn (CDA, MZ), Ria Hennis (DB, R&E) en Martin Vuyk (VVD, B&M) hebben in samenspraak met burgemeester Martijn Smit afgesproken dat een onderwerp niet meer in twee spreektermijnen voor raadsleden en collegeleden behandeld zal worden. In plaats daarvan stellen de raadsleden eerst vragen en gaan ze aansluitend min of meer vrij met elkaar debateren. (Als wij het goed hebben begrepen...) Noch de raadsleden, noch de toehoorders kenden de aangepaste vergaderregels.

Verrassend

Het gevolg van deze aanpassing is zeker levendigheid. Prima. Maar tegelijkertijd is het een rare gewaarwording om het schouwspel te aanschouwen zonder de kennis over de nieuwe regels. Je denkt dat je naar voetbal kijkt, maar dan, zonder dat je dat weet, met de spelregels voor hockey... Dat levert een verrassend spel op. Vandaar "Ga uw gang." Nu snappen wij het...

bron
WWK
foto
NOS
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief