WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vrijheid van Meningsuiting
Wijdemeren, do 28 april 2011

Het CDA en de VVD in Haarlem hebben de vrijheid van meningsuiting te grabbel gegooid. Dit in tegenstelling tot ons lokale CDA, dat daar wel pal voor staat.

In De Zijlijn

Artikel 7

Gisteren stelde de fractie van het CDA in de raad van Wijdemeren vragen over het plaatsen, ophangen en plakken van affiches door verenigingen, actiegroepen en baasjes van vermiste huisdieren.

De gemeente heeft het recht om dergelijke uitingen aan de weg te hangen verpacht. Er moet dus voor betaald worden. Volgens de CDA fractie is daarmee het recht op vrije meningsuiting in het geding. Eén van de CDA-vragen luidt:

"Bent u het met de CDA-fractie eens dat u in strijd met artikel 7 van de Grondwet (vrije meningsuiting versus vrije plakplaatsen) handelt als er naast de exclusieve rechten voor het A0-formaat, geen plakruimte blijft voor niet-commerciële mededelingen?"

Het lijkt me een beetje zwaar aangezet om artikel 7 van de grondwet in dit geval in de strijd te werpen, maar het kan.

Arondeuslezing

In Provinciale Staten (PS) was de afgelopen week de vrijheid van meningsuiting wel echt in het geding. Een werkgroep uit PS hield zich bezig met de voorbereiding van de Arondeuslezing. Drie van de vijf leden van de werkgroep hadden geen enkel bezwaar tegen Von der Dunks verhaal. De vertegenwoordigers van CDA en VVD vonden de tekst echter 'te partijpolitiek'. Na een gesprek met PVV'er Hero Brinkman bliezen zij de lezing af, omdat er stevige kritiek op de PVV in werd geleverd. CDA en VVD wilden eerst nog dat er een passage uit geschrapt werd. De schrijver van de lezing, cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, weigerde die passage te schrappen. Het gevolg was dat de lezing van CDA en VVD niet gehouden mocht worden.

Thomas von der Dunk hield zijn lezing nu op het plantsoen voor de deur van het provinciehuis. Triomfantelijk liet Hero Brinkman op de televisie weten dat hij niet aanwezig zou zijn bij "die linkse kliek". Het is zijn goed recht om dat te zeggen en om daar niet heen te gaan. Sterker nog, hij was graag in debat gegaan met Von der Dunk. Gelukkig maar. Houden zo. Maar als Hero dat mag, dan mag iemand anders ook zeggen wat hij vindt.

Het is dan ook uiterst betreurenswaardig dat CDA en VVD in Noord-Holland, zeker nu rond 4 en 5 mei, in dit geval niet pal stonden voor de vrijheid van meningsuiting, zoals het lokale Wijdemeerse CDA gisteren wel deed. In dit geval hadden het provinciale CDA en de VVD wel een beroep moeten doen op artikel 7 van de grondwet onder het motto: "wij zijn het niet met de inhoud eens, maar wij staan voor het recht op vrije meningsuiting". Dat deden die christen-democraten en liberalen niet, waarmee ze de bijl aan de wortel van de democratie zetten.

Gedeputeerde Staten, onder aanvoering van de liberale Commissaris van de Koningin Johan Remkes, gingen demonstratief wel naar de lezing, want zij begrijpen wel het belang van de vrijheid van meningsuiting. Dat is de basis van een goed functionerende democratie waarin Hero Brinkman en Thomas von der Dunk beiden vrijuit mogen zeggen wat ze er van vinden. Kijk naar Egypte, kijk naar Syrië, kijk naar Tunesië....

Voltaire (1694-1778) zei over het recht om te zeggen wat je vindt: "Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen."

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
17 gr.
windkr. 3