WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vrije Meningsuiting beknot?
Wijdemeren, wo 27 april 2011

Het CDA stelde vandaag schriftelijke vragen over de buitenreclames en de digitale borden die in heel Wijdemeren verschenen zijn.

Bij het plaatsen van de buitenreclames schijnt weinig of geen overleg met de omgeving zijn geweest. Bovendien schijnt het zo te zijn dat de promotieuitingen van lokale verenigingen, zoals die sinds jaar en dag in de dorpen hangen, nu verwijderd worden, omdat zij voor die uitingen moeten betalen aan de exploitant van de buitenreclames. Die heeft van Wijdemeren kennelijk het alleenrecht gekregen om posters op te hangen. Voor het CDA is dat reden om in onderstaande vragen zelfs artikel 7 van de grondwet ten tonele te voeren. (Vrije meningsuiting.)

Sparen om te kunnen Plakken

Dat wordt nog leuk als er verkiezingen komen. De partijen mogen vast gaan sparen om hun posters op te mogen hangen en aan de exploitant te betalen.

ingezonden bericht

CDA Wijdemeren

Vragen Buitenreclame

Op 26 januari 2010 heeft de CDA-fractie schriftelijke vragen gesteld over het buitenreclamebeleid die door uw college op 22 februari 2010 zijn beantwoord. Wij hebben aangegeven nog eens nadrukkelijk met het college van gedachten te willen wisselen over het al dan niet toestaan van kleine (A4 en A3) aankondigingborden van niet-commerciële activiteiten van verenigingen. Het CDA vindt dat dit mogelijk moeten blijven en vindt dat dit soort aankondigingen hoort bij de cultuur en sfeer van onze dorpen.

In uw memo van 22 februari 2010 kondigt u nog allerlei onderzoek en overleg (o.a. met organisaties) aan. Over het uiteindelijk resultaat hiervan is de raad niet geïnformeerd terwijl het beleid kennelijk al wel is ingevoerd.

Opmerkelijk is dat er sinds kort een actief beleid wordt gevoerd om de door u ongewenste aankondigingen terstond te verwijderen en op te slaan bij de gemeentewerf. Opmerkelijk, omdat de CDA-fractie vanaf oktober jl. u diverse malen heeft verzocht illegale, commerciële reclame van een Kortenhoefse supermarkt te (laten) verwijderen. Uit een recente rondgang blijkt dat nog steeds niet alle reclamebordjes zijn verwijderd.

Daarnaast krijgt het CDA opmerkingen (verkeersveiligheid, vervuiling natuurlijke/culturele omgeving) van inwoners over de locaties van de digitale borden en de reclameframes.

Betreffende bovenstaande heeft de CDA fractie de volgende vragen:

  1. Welke organisaties zijn door u betrokken bij de daadwerkelijke invulling van het beleid?
  2. Is in het overleg met de organisatie en de exploitant ook gesproken over het blijven toestaan van kleine aankondigingborden voor niet-commerciële activiteiten?
  3. Bent u het met de CDA-fractie eens dat u in strijd met artikel 7 van de Grondwet (vrije meningsuiting versus vrije plakplaatsen) handelt als er naast de exclusieve rechten voor het A0-formaat, geen plakruimte blijft voor niet-commerciële mededelingen?
  1. Hebt u klachten ontvangen over de locaties van de digitale borden en de reclameframes? Zo ja hoeveel, wat voor een soort klachten en over welke locaties?
  2. Met wie hebt u vooraf overleg gevoerd over de locaties van de digitale borden en de reclameframes? Is daarbij gelet op de verkeersveiligheid, leesbaarheid en de natuurlijke/culturele omgeving?
  3. Bent u bereid de locaties van digitale borden en de reclameframes te herzien wanneer hierover gegronde klachten zijn?

Wij verzoeken u de vragen schriftelijk te beantwoorden. Afhankelijk van uw beantwoording zullen wij het presidium verzoeken het onderwerp voor de eerstvolgende vergadering van de Commissie Ruimte en Economie te agenderen.

Met vriendelijke groet,
Namens de CDA fractie
Theo Reijn
Jan Verbruggen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
15 gr.
windkr. 4