WIJDEMEERSE WEBKRANT
Forensenbelasting in 2010
Wijdemeren, di 22 september 2009

Vanaf 2006 waart het debat over de forensenbelasting al door Wijdemeren. Het college wil de belasting nu toch gaan invoeren in 2010.

Voorgeschiedenis

De forensenbelasting is een belasting die betaald moet worden door mensen die niet in Wijdemeren wonen, maar er wel negentig nachten of langer doorbrengen (forensen). Daarbij moet gedacht worden aan bewoners van stacaravans en recreatiewoningen. Die mensen maken gebruik van de voorzieningen van Wijdemeren zonder er belasting voor te betalen. Op die manier wil de gemeente ook iets terugzien van de kosten die de gemeenschap maakt en waarvan de forensen gebruik maken.

De invoering van forensenbelasting werd in november 2006 voor het eerst door de VVD voorgesteld. In november 2007 gaf de VVD de pogingen om de belasting in te voeren op. Tot ieders verbazing nam GroenLinks het stokje toen over en pleitte voor de invoering. In oktober 2008 liet het college in een persbericht weten dat men met ingang van 2010 forensenbelasting wil gaan heffen.

Risico

In Wijdemeren zal de WOZ waarde van het onderkomen leidend zijn bij de bepaling van de forensenbelasting. Voor stacaravans wordt een vast tarief ingevoerd. De invoering van forensenbelasting is niet risicoloos. In sommige gemeenten hebben recreanten met succes geprocedeerd tegen de invoering van de belasting.

Recreatiewoningen meetellen

Naast de invoering van de forensenbelasting hoopt het college de uitkering van het rijk uit het gemeentefonds te kunnen verhogen door aanmelding van eigenaren van recreatiewoningen. Als die meetellen bij het inwoneraantal scheelt dat een extra uitkering van 200 euro per bewoner. Geschat wordt dat het in totaal om een extra uitkering van een ton kan gaan.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 2