WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bibliotheek: Geschrokken
Loosdrecht, di 22 september 2009

De directeur van de bibliotheek, Marian Buvelot, is geschokt door de bezuinigingen die Wijdemeren op haar organisatie toe zal passen.

Bibliotheek in nood

In de G&E van vandaag staat een stuk van Henk Runhaar onder de kop "Bibliotheek Wijdemeren in nood". In dat stuk klaagt directeur Marian Buvelot haar nood. Wijdemeren wil de bijdrage per inwoner terugbrengen van het landelijk minimum van elf euro naar acht euro. Omdat de bibliotheek ook werkt in Muiden, Weesp en Eemnes, zal ook het bibliotheekwerk daar de gevolgen voelen van de Wijdemeerse ingreep.


Marian Buvelot

Onevenwichtig

Curieus genoeg zat Buvelot nog om de tafel met de gemeente de dag voor de bezuinigingsplannen bekend werden. Toen werd er nog gesproken over de plannen voor een servicepunt in Kortenhoef en in Nederhorst den Berg. Marian Buvelot verwacht dat Loosdrecht, nu nog een volwaardige bibliotheek, ook zal krimpen tot een servicepunt. Wel is zij van mening dat de verdeling van bibliotheekfaciliteiten over de Wijdemeers kernen nu onevenwichtig is. Loosdrecht zou wat kunnen afslanken ten gunste van de andere kernen, maar met de bezuinigingen is daar niet eens meer zicht op.

De vier medewerkers van de bibliotheek proberen met handtekeningenlijsten steun te verwerven bij de bezoekers. Marian Buvelot spreekt binnenkort weer met de wethouder. Uiteindelijk zal de raad beslissen over de bezuinigingen op de bibliotheek.

Lange voorgeschiedenis

Twee jaar geleden, op 25 september 2007, vond er in de commissie Maatschappelijke Zaken een debat plaats over de bibliotheek. Toen sprak Marian Buvelot in om de zaak van de bieb te bepleiten. Dat de subsidie aan de bibliotheek al vele jaren onderwerp van gesprek is, blijkt uit een zoekopdracht in het archief van de WWK. Enkele tientallen berichten gaan daarover.

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 2