WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter over Wim R.
Wijdemeren, vr 4 september 2009

Wat doet Wim Reijmerink daar? Op die foto van het CDA campagneteam? Dat is de vraag die Putter zich stelt, gezien in historisch perspectief.

ingezonden bericht

Wim

Tussen de CDA coryfeeën, die zich bij het begin van de verkiezingscampagne hebben laten fotograferen, ontwaar ik breed lachend en zwaaiend met iets onduidelijks ineens Wim Reijmerink, een Ankevener die lang geleden, in ’s-Graveland raadslid was voor Algemeen Belang. Wat doet hij daar? Laat hij zich zomaar mee fotograferen of moeten we er iets anders van denken.
Er wordt de laatste tijd veel teruggeblikt. Geschiedenis is zowel in beeld en geluid als op papier populair. En dat is zeer toe te juichen. Het verleden is onlosmakelijk gekoppeld aan het heden en uit die samenhang valt vaak veel te verklaren. Maar soms is voor sommige zaken geen verklaring te vinden, maar is kennis van wat achter ons ligt toch mooi meegenomen.

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was Algemeen Belang, een politieke groepering opgericht door de Ankevener Wim de Kwant, een factor van betekenis in de ’s-Gravelandse politiek. Jarenlang was de voorman van AB wethouder en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 bijvoorbeeld behaalde Algemeen Belang vier zetels en werd daarmee de grootste fractie. Dat was een formidabel succes en de ster van Wim de Kwant rees tot grote hoogte. Zijn afscheidingsbeweging van de toenmalige KVP, de Katholieke Volks Partij, bleek bij de bevolking beter aan te slaan dan menigeen had gedacht. Want zo was het. Na heftige troebelen in de KVP nam Wim de Kwant, die zich geschoffeerd voelde, het heft in eigen hand, stichtte Algemeen Belang en bracht zijn oorspronkelijke politieke liefde een gevoelige klap toe. Algemeen Belang, een soort wegbereider voor Dorpsbelangen, bleef een duidelijke voorkeur houden voor Ankeveense problematiek, maar verloor gaandeweg de jaren een groot deel van zijn aanhang. Wim de Kwant bleef onverminderd populair, daarvan getuigt de Wim de Kwanthof, in het centrum van het dorp waar hij zijn hele leven woonde.

Uit het Algemeen Belang van toen zijn op een enkele uitzondering na geen leden politiek actief meer. Ik kan alleen de huidige wethouder Nelleke Schenkkan bedenken, die zich bekeerde tot GroenLinks en daar valt mee te leven. Maar nu zie ik ineens Wim Reijmerink opduiken omringt door CDA-ers en dat schept, terecht of ten onrechte, angstige vermoedens. Hij weet hoe AB is ontstaan. Ooit verdedigde hij AB te vuur en te zwaard. Als mijn angstige vermoedens terecht zijn, dan moet hij op zijn minst  eens ernstig nadenken alvorens een besluit te nemen.

Putter

Ook Edwin Bult, de huidige fractievoorzitter van GL in de raad van Wijdemeren en de partner van GL wethouder Nelleke Schenkkan, was actief in Algemeen Belang als fractieassistent in de periode dat zijn partner fractievoorzitter van Algemeen Belang in de raad van 's-Graveland was. Twee leden van AB die nog politiek actief zijn.

Red. WWK

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
16 gr.
windkr. 5