WIJDEMEERSE WEBKRANT
Valse voorstelling van zaken
Kortenhoef, zo 26 oktober 2008

Het door ons teveel betaalde geld krijgen wij terug. Mooi. Maar dan nog blijft de OZB stijging 11,25% vindt Robby Israel uit Kortenhoef. Een valse voorstelling van zaken.

ingezonden brief

Geachte redactie,

Voor het dekkingsvoorstel moeten wij het college van B&W zeer erkentelijk zijn. Het is het enige lichtpuntje in deze sombere tijden. De beurs stort in, de huizenprijzen dalen voor het eerst in bijna 20 jaar - alleen de Wijdemeerse OZB stijgt en dan wel met meteen 11,25%. Dat is ongeveer 6,5 keer de opgegeven inflatie van 1,75%. Hierin ligt dan ook meteen weer een meevaller, want de inflatie is natuurlijk bijna 4%, waaruit blijkt dat de OZB slechts 3 keer zoveel stijgt als de inflatie. Moeten wij dus op 5 november massaal naar het gemeentehuis trekken om onze bestuurders te danken voor de mooie resultaten van hun werk?

Ik vrees van niet. Kent u iemand die heden ten dage zijn inkomsten met 11,25% kan verhogen? Of met 9,5%, zijnde de verhoging gecorrigeerd voor de opgegeven inflatie. Of met bijna 4%, de werkelijke inflatie? Of zelfs maar met 1,75%, de fictieve inflatie die als grondslag dient voor deze wederom ondeugdelijke gemeentelijke begroting? Natuurlijk niet, want wij allen moeten de tering naar de nering zetten. Niet zo onze gemeente. Zij krijgt wederom de begroting niet rond en dus moet de burger maar weer dokken. Verder reikt de fantasie van onze bestuurders niet.

Het toppunt van cynisme staat in de alinea woonlasten aan het eind van het persbericht. Eigenlijk, zo het college, stijgen de woonlasten maar met 2%, want vorig jaar teveel betaalde afvalstoffenheffing wordt "verrekend" - wat dit ook moge betekenen. Wij krijgen (theoretisch) ons eigen teveel betaalde geld terug en dat trekt de gemeente dan af van de kostenstijging. Wie verzint zo een leugenachtige voorspiegeling van de werkelijkheid?  Ik ben over het algemeen toch een mild soort mens, maar als ik dit lees heb ik maar één reflex: gemeenteraad, stel geen begroting vast met OZB verhoging. U zoekt maar uit hoe dit kan, u maakt maar keuzes. Daarvoor hebben wij u gekozen en daarvoor wordt u betaald. Zo niet, dan roep ik mijn partijgenoot en wethouder financiën op het standpunt van de verontwaardigde burger te vertolken en af te treden. Het moet eens afgelopen zijn met die plakkerige gemeentelijke vingers in mijn portemonnee.

Met vriendelijke groet,
Robby Israel

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
12 gr.
windkr. 4