WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter is vastgeroest
's-Graveland, zo 26 oktober 2008

Niet alle verandering is negatief vindt Huib Langemaat uit 's-Graveland. Over een paar jaar staat de Leeuwenlaan er weer prachtig bij.

Update 27-10-2008, 22.01: Anja Colenbrander zond een foto van de Middachter Allee die Huib Langemaat in zijn brief noemde.

ingezonden brief

Als ik Putter zo hoor, dan lijkt het wel of alles waar iets aan veranderd wordt, ook negatief is.

Al honderden jaren wordt in 's-Graveland en omgeving "gewerkt". Dat betekent dat een samenleving dynamisch is en bewoners/eigenaren een stempel drukken op hun omgeving. De buitenplaatsen en hun omgeving, waaronder de Leeuwenlaan en het Noordereinde, bestaan als sinds pakweg 1650. Denkt hij nu echt dat alles in zoveel jaren bij het oude blijft?

Wat is er mis mee als een laan die aan vervanging toe is ook werkelijk wordt vervangen en over een aantal jaren (misschien wel 20 of 30) weer iets prachtigs is waar onze (klein)kinderen volop van kunnen genieten. Ga eens kijken bij de laan van Middachten in de gem. Rheden. Die is is eind jaren 60 (?) helemaal vervangen. Als je het nu ziet is het één van de mooiste lanen van Nederland. Maar ook deze laan zal over ? jaren weer vervangen moeten worden zodat de mensen in die tijd weer iets moois hebben om naar te kijken.

Alles bij het oude willen blijven houden is een teken van vastroesten, ouderdom, starheid en het komt bij mij over als een zuurheid die ik steeds vaker bemerk in mijn omgeving. Schei eens uit met azijnpissen en ga er eens vanuit dat wat mensen bedenken voortkomt niet uit zakkenvullen, vernielen, eigenbelang etc. maar uit de wil om iets positiefs te willen bijdragen. Dit geldt niet alleen voor Putter, maar ook voor de politiek, "belangengroepen" als Werk aan de Weg en anderen.

Huib Langemaat
's-Graveland

ingezonden brief

Anja Colenbrander uit Nederhorst den Berg zond onderstaande foto in van de Middachter Allee, gevonden op deze website over oude bomen in de buurt van Zutphen.


Foto: Edwin Blees

De bijbehorende tekst op de website luidt:

"De Middachter Allee was tot in de Tweede Wereldoorlog beroemd om zijn prachtige dubbele beukenrij. Deze allee werd vaak genoemd als mooiste beukenlaan van Nederland. De beuken waren rond 1767 aangeplant en hadden na ruim 170 jaar een fenomenale hoogte van ruim 40 meter bereikt. Volgens oude gegevens zouden sommige beuken zelfs 47 m hebben gehaald. In de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse troepen de laan echter opgeblazen, om de doorgang voor de geällieerden te blokkeren. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw is de laan in twee fasen vernieuwd. De nieuw geplante beuken hebben inmiddels een flink formaat bereikt en de kruinen vormen weer een koepel. Pas rond 2100 zullen ze de allure van de oude laan kunnen evenaren. Dat de laan het zonder de voortijdige vernieling nog tot 2003 had volgehouden is onwaarschijnlijk: de beuken aan de dwars erop staande oprijlaan van Middachten stammen uit dezelfde periode en zijn niet gekapt, maar in aftakelende toestand. Men zou dit langs de doorgaande weg niet hebben getolereerd en vanwege gevaar voor het verkeer vermoedelijk rond 1980 tot kap van de laan zijn overgegaan."

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
12 gr.
windkr. 4