WIJDEMEERSE WEBKRANT
Broei in de Raad
Wijdemeren, vr 7 november 2008

Tijdens de begrotingsbehandeling bleek dat er geen pais en vree heerst in de raad van Wijdemeren. Er broeit wat.

VVD mort na over SV

De VVD opende met de eis om de OZB slechts met de inflatie te laten stijgen en pakte de eigen wethouder, Wim Lorjé, flink aan. De teleurstelling over het gebrek aan steun in het debat over de kleedruimte van de SV was nog niet vergeten. Een hint in die richting stond in de passage "Cadeautjes uitdelen aan een deel van de inwoners over de ruggen van de rest heen!" in de algemene beschouwingen van de VVD.

Bomen splijten GL


De GroenLinks fractie. Links Edwin Bult en rechts Hilbrand Korver.

In de fractie van GroenLinks leken de rollen van raadslid en fractievoorzitter gewisseld. Fractievoorzitter Hilbrand Korver werd voorbijgestreefd door raadslid Edwin Bult. Ook hier is het geen koek en ei, nadat Korver een pleidooi hield voor een weg door het bos om het Noorder- en Zuidereinde te ontlasten en per direct door Bult namens de afdeling werd teruggefloten. Het meningsverschil werd eerder al glashelder toen de beide fractieleden verdeeld stemden over de reconstructie van het Noordereinde.

Gebroken afspraken


Wethouder Wim Lorjé.

CDA Fractievoorzitter Theo Reijn.

Nadat de coalitiepartijen samen met de beide oppositie (DB) partijen tot overeenstemming waren gekomen over een bezuiniging van 1 % (vier ton) bleek ook dat gezamenlijke, breed gedragen, besluit niet houdbaar. De coalitiepartijen overlegden twee uur met het college en lapten de eerdere afspraak met de DB's zonder enig overleg aan de laars. Hier kan alleen de conclusie getrokken worden dat de wethouder van financiën, Lorjé, gedreigd heeft met ernstige consequenties voor het college, als het akkoord met de oppositie zou worden gesteund. Theo Reijn geeft in zijn openbare excuses toe dat het keren van de kar niet chique was ten opzichte van de DB's. De coalitiepartijen hadden eerst nog moeten overleggen met de oppositie, of hen minimaal in kennis moeten stellen van het nieuwe akkoord dat binnen de coalitie bereikt was.

DB: Eigen tafel

Na afloop van de algemene beschouwingen konden ale betrokkenen genieten van een gezamenlijk diner. Ook dat verliep niet vlekkeloos en feestelijk. De DB's waren zozeer in hun wiek geschoten door het breken van de afspraken met de coalitiepartijen, dat de DB partijen plaats namen aan een aparte tafel en geen leden van andere partijen bij zich aan tafel duldden.

OZB stijging 3,5%

In de wereld heerste de vreugde over de overwinning van Barrack Obama, in Wijdemeren heersten broeierige frustraties over de SV, bomen en niet nagekomen afspraken. Geen lokale Prinsjesdag in Wijdemeren. En de OZB? Die stijgt met 3,5% in 2009.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 2