WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vecht terug in Nederhorst
Nederhorst den Berg , vr 27 juni 2008

Bij de inspraak voor burgers trad gisteren Ton Vendrig op. Hij pleitte ervoor om De Vecht weer terug te brengen in het hart van Nederhorst.

Ton Vendrig is voorzitter van de Stichting Vecht terug in het dorp Nederhorst den Berg. De Stichting is opgericht als gevolg van de discussie die in 2001 ontstond over het opnieuw uitgraven van de vaart dwars door het dorp, de Reevaart. Iniatiefnemer was toen de Bergse PvdA-wethouder Piet Goossen.


Ton Vendrig tijdens de inspraak.

Na enige tijd is dat initiatief opgepakt en werd een Stichting opgericht om te ijveren voor terugkeer van water in het centrum van Nederhorst. De plannen van de Stichting gaan minder ver dan die van de wethouder in 2001. Men wil het water terugbrengen in het dorp met behoud van het plein en de parkeerplaatsen. Ook mag het doorgaande verkeer niet belemmerd worden en moet de bevoorrading van de winkels goed mogelijk blijven.

Als voordeel ziet de Stichting dat waterrecreanten weer tot in het dorp kunnen komen, wat goed is voor de lokale economie en de levendigheid. Maar ook de uitstraling en het historische aanzicht van het dorp worden sterk verbeterd.

Vendrig denkt dat er op veel plaatsen subsidies aan te vragen zijn om het project mede te financieren. Hij wees erop dat het project Reevaart in 2002 genoemd werd in het collegeprogramma in de zin dat er een haalbaarheidsonderzoek gedaan zou worden.

Binnenkort treedt de Stichting naar buiten in De Brug met een oproep aan de inwoners van Nederhorst.

De inspraak werd afgesloten met het uitreiken van een mooi geïllustreerd en goed gedocumenteerd boekwerkje aan de raad.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 4