WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vraagtekens bij Dualisme
Nederhorst den Berg, di 13 november 2007

Cor Koster reageert op de ingezonden brieven van René Voigt en Joep Frijdal. Zijn bijdrage was ironisch bedoeld. En zo is iedereen het weer eens.

ingezonden bericht

Dualisme

Ach gut... Twee fractievoorzitters vallen over me heen: René Voigt van DBW ("laat Cor maar kletsen") en Joep Frijdal van de VVD ("ongepast van Cor"). Ze vinden dat ik onaardig geweest ben tegen de schrijvende pers. Dat ik ze niet op waarde schat. Wat jammer dat ze de ironie van mijn tekstje zo helemaal gemist hebben. Ik dacht dat het er duimendik bovenop lag, had zelfs een smiley toegevoegd... Maar nee, het is ze ontgaan waar het mij om ging. Zelfs nadat de beide redacteuren van de WWK er precies de vinger opgelegd hadden: de voorspelbaarheid van de lokale politiek.

Ik probeerde op een ironische manier aan te geven dat het dualistische systeem in Wijdemeren niet of nauwelijks werkt. Dat - inderdaad - dit soort begrotingsbehandelingen volstrekt voorspelbaar zijn. Waarschijnlijk kan het dualistische systeem ook niet werken, als je wilt dat een gemeente goed bestuurd wordt. Er moet immers afstemming zijn tussen de raad, die zogenaamd het beleid bepaalt, en het college dat dat beleid uitvoert. Het moet niet zo zijn dat het college van de een op de andere dag naar huis gestuurd kan worden door een raad die even een slechte bui heeft.

Om dualistisch te zijn, is het nodig dat de raad een beleid ontwikkelt en eigen ideeën formuleert. En dat is nauwelijk gebeurd in de afgelopen jaren. Het college van B&W komt met voorstellen, checkt of ze haalbaar zijn bij de coalitiepartners - wat vrijwel altijd het geval is - en vervolgens accepteert de raad ze. Want de coalitie heeft de meerderheid. De oppositie pruttelt wat tegen, maar legt al gauw het hoofd in de schoot. DBW heeft deze keer zelfs helemaal geen moeite gedaan om met alternatieven te komen. Zelfs DBL, die bij monde van Gert Zagt we degelijk met zinnige voorstellen kwam, antwoordde met zes keer "nee" op de zichzelf-gestelde vraag of men wat bereikt had bij de begrotingsbehandeling.

Toch behaalde DBL wat kleine succesjes. Daar mag men best trots op zijn. Meer zat er ook niet in, want zo'n begrotingsbehandeling is dichtgetimmerd door de coalitiepartijen. Als oppositiepartij kun je praten tot je blauw ziet en alle truukjes uit het boek gebruiken, maar het is vantevoren duidelijk hoe de hazen lopen. Men luistert gewoon niet naar elkaars argumenten. Een debattraining van de raadsleden helpt dan ook geen zier en is hooguit aardig voor de publieke tribune.

Misschien wordt het tijd dat we eens echt gaan nadenken over de zinvolheid van het dualisme.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

PS. Ik wil er geen twijfel over laten bestaan dat ook ik grote waardering heb voor de inzet van de schrijvende pers in onze gemeente... : )

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 2