Rik Jungmann

---

Gooi en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Huurachterstand Dobber

Kortenhoef, 9 juni 2006

In de G en E staat vandaag voor op het regiokatern een groot stuk van Simone Stevens over een conflict tussen Dobberexploitant Hans Peet en de gemeente.


De Dobber in Kortenhoef

Sinds maart vorig jaar heeft Peet voor het gebruik van De Dobber geen cent huur meer betaald aan de gemeente. Hij heeft daarmee een huurachterstand van circa € 35.000 laten ontstaan. De gemeente heeft geprobeerd om de zaak met Peet te schikken, maar volgens wethouder Wim Lorjé is dat helaas niet gelukt. De gemeente heeft hem daarom een formele aanmaning gestuurd.

Vorig jaar is het huurcontract verlengd met twee jaar. De gemeente heeft toen geen huurverhoging toegepast. Hans Peet vindt echter de huur veel te hoog. Hij wil slechts minder dan de helft huur betalen en hij vindt dat de gemeente aanpassingen aan het pand moet aanbrengen om het daarmee beter commerciëel exploiteerbaar te maken. Zo wil hij dat de keuken vergroot wordt. Met de gemeente valt over dat laatste niet te praten, zolang Peet geen huur betaalt.

Voor het aanpassen van de keuken heeft Peet eerder al € 22.500 subsidie ontvangen, maar hij heeft dat geld daar niet voor gebruikt omdat het ontoereikend was volgens hem. Wethouder Lorjé vindt dat ook die subsidie aan de gemeente terugbetaald moet worden. Hij sluit een rechtszaak over de kwestie niet uit.

Per jaar legt de gemeente ook nog eens € 45.000 toe op de exploitatie van De Dobber. Dit in het kader van de functie die het dorpshuis heeft voor het verenigingsleven van Kortenhoef.

Slepende kwestie

De exploitatie van De Dobber is van meet af aan problematisch geweest. Bij de bouw werd het oude gebouw van De Dobber gesloopt. De grond was eigendom van de Stichting die De Dobber toen exploiteerde. Tijdens het maken van de Meenthofplannen verkocht de Stichting zijn huid duur. Na de oplevering van de huidige Dobber deed de Stichting nog enige tijd de exploitatie.

Tijdens de bouw van de nieuwe Dobber waren al een aantal verengingen naar een ander onderkomen gegaan, waar zij bleven. De zaalhuur ging na de oplevering van de nieuwe Dobber fors omhoog, waardoor die voor veel verengingen niet meer op te brengen was. Commerciële verhuur, aan bedrijven en omroepen, die gedacht was in de exploitatieopzet, kwam niet van de grond.

Het gevolg was dat de Stichting op 23 september 1999 de handdoek in de ring gooide en er mee stopte. Daarmee kwam het gebouw in handen van de gemeente 's-Graveland. Die besloot daarop om het gebouw te verpachten. Het bleef echter altijd een "hoofdpijndossier".


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 25º Naar volgende bericht