... ...

Rik Jungmann

archief/Rik Jungmann/Douwe van Essen

Webkrant / G&E
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Dobber: Hoofdpijndossier

Kortenhoef, 7 mei 2004. De Dobber in Kortenhoef is altijd een "hoofdpijndossier" geweest in de 's-Gravelandse politiek. Al jaren speelt de gedachte om het gebouw te verkopen, maar iedere keer verdampte die gedachte ook weer. Verkopen is nu weer een optie.


De Meenthof vroeger. Het grote gebouw in het midden is de oude Dobber.
In het midden van de foto (met oranje zonnescherm) de kiosk
waar eerst een apotheek gevestigd was en later bloemenwinkel La Fluer.

Nadat winkelcentrum De Meenthof in Kortenhoef gerealiseerd was op de plek waar het oude dorpshuis De Dobber stond, werd op 12 september 1997 de nieuwe Dobber geopend als onderdeel van het winkelcentrum. Het beheer en de exploitatie werd gedaan door een Stichting. Omdat de Stichting er niet in slaagde om de exploitatie rond te krijgen en de tekorten opliepen gooide de Stichting in september 1999 het bijltje er bij neer. De gemeente zat plotseling met de Dobber in haar maag, want de gemeente was eigenaar van het gebouw. (Er werd toen al gespeculeerd over verkoop van De Dobber. AH in Kortenhoef had er wel belangstelling voor. In gedachten zagen sommigen toen al een tapijthal in het voormalige dorpshuis.)


De Dobber. Wordt dit AH of een tapijthal?

Als oplossing voor dit probleem werd er een beheerder gezocht en gevonden. De beheerder moest ook de exploitatie van de Dobber op zich nemen. Voorwaarde was wel dat de tarieven voor verenigingen laag moesten blijven om de functie als dorpshuis te kunnen blijven vervullen. Dat bleek voor de beheerder een probleem op te leveren voor een sluitende exploitatie. Vaak werden er vragen over gesteld in de raad.


René Voigt DBW)

In de raad van 19 december 2002 stelde René Voigt vragen over De Dobber: “Wat is daar aan de hand? Waarom gaan de verenigingen weg en is het waar dat de huur te hoog is?” Het bleek dat de huur voor verenigingen toch zodanig gestegen was, dat het voor sommige verenigingen niet meer op te brengen was.

In mei vorig jaar verscheen een notitie van het college van B&W waarin stond dat de gemeente op dat moment per jaar € 41.000 bijdroeg in het exploitatietekort van Dorpshuis De Dobber in Kortenhoef. "Die bijdrage wordt in 2006 geschrapt. Het gevolg daarvan kan zijn dat De Dobber anders geëxploiteerd moet worden, of zelfs een andere bestemming moet krijgen."

Vandaag komt de Gooi- en Eemlander weer met een bericht over verkoop van De Dobber. Om de geruchtenstroom over verkoop van De Dobber de kop in te drukken zegt wethouder Bert Nagel in het artikel: "De Dobber is nog niet verkocht. Het is alleen één van de opties die we aan het onderzoeken zijn met het oog op de bezuinigingen."

Eigenlijk niets nieuws. Die kwestie loopt inmiddels al jaren. Verkopen is problematisch omdat een clausule waarin lage huren voor verenigingen worden bedongen een commerciële exploitatie in de weg staat, waardoor kopers niet zo happig zullen zijn. Als De Dobber verkocht zou worden aan AH of aan een tapijthal, dan moet de bestemming gewijzigd worden en neemt de gemeente voorgoed afscheid van de sociale functie de De Dobber nu nog speelt (en de daaraan voor de gemeente verbonden hoge kosten).