Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Oud en Nieuw in de politiek

Wijdemeren, 14 december 2005

Er doen een flink aantal nieuwe partijen in de regio mee aan de komende raadsverkiezingen. Sommige nieuw, sommige een afsplitsing na ruzie.

De G&E inventariseerde wat er op het partijenfront gebeurt. In Hilversum gaat de SP een poging doen. Bussum is verreijkt met de ChristenUnie. In Naarden komt D66 terug.

In vier plaatsen doen afsplitsingen van de VVD op eigen houtje mee. Meestal is ruzie er de oorzaak van. Dat gebeurt in Laren, Weesp, Loenen en Huizen. In Eemnes komt een eind aan de samenwerking tussen D66 en de PvdA. De PvdA doet weer alleen mee.

DB's deden al apart mee

Over Dorpsbelangen schrijft de krant dat de twee partijen uit elkaar gespat zijn. Helemaal juist is dat niet. Bij de vorige verkiezingen deden drie DB's mee. In iedere voormalige gemeente één. Direct na de verkiezingen gingen twee van de drie op in één DB fractie in de raad. De derde, DB Nederhorst, haalde geen zetel. De partijen DBL en DBW (kiesverenigingen) bestaan nog steeds apart en kunnen dus weer met de komende verkiezingen mee doen, zoals nu ook gebeurt.

Oplopende verschillen van inzicht en heikele politieke kwesties leidden ertoe dat op 21 augustus 2003 de breuk compleet was en de beide fracties apart verder gingen. De coalitie hield nog stand tot het heenzenden van wethouder Co de Kloet door CDA, PvdA en DBL.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil Naar volgende bericht