Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Hogere zaalhuur, geen huurders?

Wijdemeren, 5 oktober 2004. Vanavond sprak de commissie Maatschappelijke Zaken over de verhoging van de zaalhuur van de drie sportzalen in Wijdemeren. De verenigingen kondigden aan dat die verhoging hun zwanenzang zou inleiden.

Het college stelt voor om de huren van de drie sportzalen in Wijdemeren, De Fuik in Kortenhoef, De Blijk in Nederhorst den Berg en Eikenrode in Loosdrecht op te trekken naar het niveau van De Fuik. Voor de andere twee zalen is dat een huurverhoging van 102% in twee jaar. (Overigens namen de wethouders Neef en Nagel (beiden CDA) een minderheidsstandpunt in tegen het collegevoorstel.)

Inspraak

Tijdens de inspraak lieten de sportverenigingen van zich horen. Op rij kwamen LBV, Nilo, Lovoc, Apollo (alle vier uit Ldr.), TIVU (Kortenhoef), Judo Nederhorst den Berg en Volleybal Nederhorst den Berg aan het woord. De Loosdrechtse en Bergse verenigingen kwamen allen met dezelfde boodschap. Als deze verhoging door gaat, dan zal de vereniging leden verliezen en mogelijk failliet gaan of anderszins moeten stoppen met de sport. Het meest schrijnend was de gymclub Nilo, die aangaf dat het geld, dat met clubacties door de kinderen is opgehaald voor de aanschaf van een turntoestel, "nu dreigt te verdwijnen in het zwarte gat dat Wijdemeren heet". Tivu sprak namens zeven Kortenhoefse verenigingen. Die gebruiken De Fuik, maar raken subsidie kwijt, waardoor ook zij in de problemen komen.

Het netto resultaat dat de verenigingen voorspellen is dat de gemeente niet meer inkomsten uit de zaalhuur genereert, maar dat er geen zaalhuur meer binnen komt.

Alle verenigingen gaven op verzoek van René Voigt (DBW) antwoord op de vraag hoe hoog de contributie nu is en hoe hoog die wordt na de huurverhoging. Per vereniging scheelde dat wel wat, maar de contributieverhoging lag bij alle clubs tussen de 20 en de 50 euro per jaar.

Klem

Alle fracties gaven aan dat zij klem zaten. Indertijd zijn zij akkoord gegaan met een taakstellende bezuiniging van € 30.000 per jaar, die aan de basis ligt van het collegevoorstel. Daar komt bij dat de rijksoverheid aanzienlijk bezuinigt, waardoor Wijdemeren veel minder geld krijgt en iedere ruimte om iets extra's te doen verdwenen is.

Toch wilden alle fracties wel iets doen voor de verenigingen. De voorstellen vlogen over de tafel. De VVD dacht aan een huurverhoging van 10% per jaar, D66 wilde de overgangsperiode verlengen van twee naar vier jaar. DBW vroeg zich af of het hoge tarief van De Fuik wel het ijkpunt voor de harmonisatie moest worden Jan van den Broeck (CDA) begreep niet waarom er in het voorstel aan het eind van het tweede jaar een bezuiniging van € 46.000 wordt ingeboekt in plaats van de afgesproken € 30.000. Hij werd daarin gesteund door de PvdA en DBW, die het ook niet begrepen. Wethouder Nagel kon het verschil niet uitleggen.

Creatief

Miep van Hattem (DBL) riep het college op om creatief om te gaan met oplossingen van dit probleem. Dat ontlokte wethouder Nagel de verzuchting dat hij met zo'n opmerking niets kan, omdat alle creativiteit al is geprobeerd en uitgeput.

René Voigt (DBW) wilde een overzicht van de contributies van de verenigingen en van zaalhuren in omliggende gemeenten. Die werden toegezegd. Toch vertrouwde voorzitter André Spils (DBL) de toezegging van het college niet helemaal. "U weet toch wel zeker wat u toegezegd heeft aan de heer Voigt?": informeerde hij nog even voor de zekerheid. "Ja, ja." : was het antwoord van Nagel.

Op de vraag of het voorstel naar de raad mag antwoordden alle fracties bevestigend. Maar geen enkele fractie sprak uit de men het voorstel zou steunen, hetgeen opmerkelijk is. Het college zal er iets aan moeten wijzigen om het aangenomen te krijgen.


. Half bewolktMatige wind17º Naar volgende bericht