... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Loosdrecht: Politieke Broei

Loosdrecht, 24 juli 2001. Wie de Gooi- en Eemlander vanavond opslaat krijgt enigszins broeierige indruk van de Loosdrechtse politiek. Had 's-Graveland altijd de naam dat men rollend over straat ging, de afgelopen dagen is Loosdrecht met een inhaalslag bezig lijkt het wel.

In de krant van afgelopen vrijdag en zaterdag gingen Loosdrechtse VVD leden, raadsleden en bestuursleden elkaar te lijf, waaronder Burgemeester Jos Gieskens, vandaag mengt ook Dorpsbelangen Loosdrecht zich in het strijdgewoel onder de kop:

Terugkeer Gieskens schept problemen
Dorpsbelangen kan geen kandidaten vinden

Het artikel van Ed Brouwer opent met een tekst die te mooi en te merkwaardig is om hem niet te citeren en te bewaren. Er staat:

 "Dorpsbelangen Loosdrecht heeft moeite om kandidaat-raadsleden te vinden, nu de kans bestaat dat Burgemeester Jos Gieskens van Loosdrecht straks burgemeester wordt van de fusiegemeente Wijdemeren. Volgens voorzitter Tineke Franssen van Dorpsbelangen is de aversie tegen Gieskens zo groot, dat mogelijke kandidaten afhaken omdat ze per se niet met hem willen samenwerken."

(Dus als Gieskens geen kandidaat was geweest, dan waren de kandidaten in drommen beschikbaar geweest? Kandidaten die zich laten afschrikken door een eventuele potentiële burgemeesterskandidaat? Van Co de Kloet, om maar eens een 's-Gravelandse DB coryfee te noemen, verwachten wij niet dat deze zich terugtrekt om deze reden. Ook van Gerard Torsing verwachten wij dit niet. Kandidaten hebben toch een politiek ideaal dat zij willen verwezenlijken mogen wij aannemen, wie ook de Burgemeester is... red.)

In het stuk staat dat Tineke Franssen navraag heeft gedaan naar de mogelijkheid dat Gieskens de nieuwe Burgemeester van Wijdemeren wordt. Omdat haar partij nog niet in de Gemeenteraad zit wil zij zich toch oriënteren in verband met de profielschets die de Raad van de nieuwe Burgemeester gaat maken.

Op het provinciehuis van Utrecht hoorde zij dat er bij een fusie van meerdere gemeenten bij voorkeur één van de zittende burgemeesters wordt benoemd. Aangezien Kozijn ('s-Graveland) en Goudberg (Nederhorst den Berg) hebben aangegeven te zullen stoppen, blijft Gieskens over. Deze heeft niet gezegd of hij wel of niet gaat solliciteren. Hij hangt dus zo gezegd "boven de markt".

Ook Anette Dijkstra van het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dit verhaal.

Tineke Franssen zou het "heel erg" vinden als dat zou gebeuren. "Loosdrecht heeft de buik vol van hem" :aldus Franssen. Zij geeft in het artikel enige kwalificaties over Gieskens die er niet om liegen: "hij schoffeert", "tiranniek", "luister niet", "gaat z'n eigen gang", "neemt mensen niet serieus" "Zolang zo'n man kans maakt Burgemeester van Wijdemeren te worden, passen mensen ervoor om zich kandidaat te stellen voor de Gemeenteraad." : zo zegt zij.

Bij de toegepaste wederhoor geeft Gieskens aan zich niet uit te laten over een eventuele sollicitatie. "Misschien blijkt dat straks bij een eventuele benoeming."

Over de persoonlijke aanval van Tineke Franssen laat hij zich al helemaal niet uit. "Nee, ik kijk wel uit. Ik neem er kennis van maar ik vind er niets van."

(Bij dit alles en bij de door Gieskens medeondertekende brief aan het VVD bestuur dringt zich de vraag op wanneer Jos Gieskens als Burgemeester spreekt en schrijft, wanneer als partijlid en wanneer als sollicitant naar de functie van Burgemeester van Wijdemeren. Verwarrend is het soms wel. red.)


Het Wijdemeerse weer: Prachtige zomerdag met zon en weinig wind. 25 graden. Ochtendmist die echter snel optrok.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...