Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Torsing terug!

Wijdemeren, 4 mei 2001. De Gooi- en Eemlander brengt vanavond spectaculair verkiezingsnieuws, geschreven door Nico Postma.

Oud CDA Wethouder Gerard Torsing van 's-Graveland heeft zich aangemeld bij Dorpsbelangen Loosdrecht. Hij wil een come back maken in de Wijdemeerse politiek, die hij acht jaar geleden verliet. Met deze aanmelding voegt hij zich bij oudgediende Loosdrechtse prominenten als Adriaan Doets en Willem van Kooten.

Tot april 1994 was Torsing acht jaar Wethouder in 's-Graveland. Voor die tijd voerde hij vele bouwprojecten in de gemeente uit als aannemer in Ankeveen en was hij actief binnen de KVP en later het CDA. De kennis van de bouwwereld gebruikte hij voor de gemeente om o.a de woningbouw aan de Zuidsingel te realiseren, waarbij de gemeente voor de eerste keer zelf een actieve rol speelde in de projectontwikkeling. Ook voor de bouw van het nieuwe Meenthof winkelcentrum en de sloop van de oude Dobber zette hij zich samen met Burgemeester Kozijn zeer in.

Het eerste deel van zijn Wethouderschap was hij onderdeel van een College met Dorpsbelangenwethouder Co de Kloet tot deze met een motie van wantrouwen, die gesteund werd door Torsing, werd weggestuurd vanwege een artikel in de Telegraaf over milieuverontreiniging op het industrieterrein aan de Cannenburgerweg. Daarna nam de VVD het stokje van Dorpsbelangen over.

Landelijke beroemdheid kreeg dit duo toen de Hanja Maij-Weggen fanclub door Torsing en de Kloet werd opgericht. Zij brachten een heuse cd uit waarop zij hun idool bezongen. De toenmalige Minister van Verkeer en Waterstaat en bedenkster van de (mede dankzij Tjerk Westerterp) geflopte spitswisselstrook op de A1.

Het laatste deel van het wethouderschap van Torsing was moeizaam en omstreden omdat er onderzoek werd gedaan door een externe commissie naar vermeende belangenverstrengeling tussen zijn wethouderschap en door hem uitgevoerde projectontwikkeling. Die commissie verhoorde avondenlang gemeenteraadsleden en anderen. Uit het onderzoek kwam geen helder resultaat of bewijs. Nadat Torsing zich al uit de politiek had teruggetrokken voerde justitie ook een onderzoek uit dat evenmin tot vervolging leidde wegens gebrek aan bewijs.

Gerard Torsing zegt nu in de krant hard om die periode te kunnen lachen. Hij werd toen hard door Dorpsbelangen aangepakt, "maar ze hadden helemaal geen bewijzen".

Vorig jaar kwam Torsing Co de Kloet tegen in Ankeveen. De twee vonden elkaar weer en hebben de afgelopen weken veel met elkaar gepraat. Nadat zijn vrouw drie jaar geleden overleed voelde hij een leegte. Enkele weken geleden kreeg hij weer zin in politiek. Daarbij viel zijn keus op Dorpsbelangen Loosdrecht, omdat hij dan meteen aan de gang kan gaan zonder reglementen en statuten.

Hij vindt dat er ruim dertig jaar geleden grote fouten zijn gemaakt bij de samenvoeging van Ankeveen, Kortenhoef en 's-Graveland, ook organisatorisch. Bij de samenvoeging tot Wijdemeren staat hij een glasharde opstelling tegenover het ambtenarenapparaat voor. Kwaliteit moet het enige zijn dat telt. We hebben een krachtige Burgemeester en Gemeentesecretaris nodig die koppen durven laten rollen, aldus Torsing.

Hij woont niet permanent in Loosdrecht, maar hoopt daar binnenkort verandering in te brengen. In Wijdemeren wil hij Wethouder worden. Dorpsbelangen Loosdrecht gaat in september de lijst en het verkiezingsprogramma vaststellen.

In Loosdrecht heeft de partij rond de zestig leden. Dorpsbelangen Nederhorst heeft er al over de honderd.

Dorpsbelangen Loosdrecht wijkt in haar standpunten volledig af van alle andere partijen in Wijdemeren. De partij is tegen de herindeling en wil een discussie aanzwengelen om 't Gooi bij Utrecht te voegen. Op een brief aan de Eerste Kamer waarin de partij zich uitspreekt tegen de herindeling heeft de partij geen enkele reactie ontvangen stelt voorzitter Tineke Franssen met spijt vast.

Eén ding staat vast. De politiek wordt er beslist niet saaier op met de komst van Gerard Torsing.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...