WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Overwinteren Baardvleermuizen
Kortenhoef, ma 11 september 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op Fort Kijkuit in Kortenhoef heeft Natuurmonumenten de kazemat ingericht voor overwintering van baardvleermuizen van oktober tot april.

persbericht

Fort Kijkuit ingericht voor baardvleermuizen

Op Fort Kijkuit heeft Natuurmonumenten één van de gebouwen ingericht voor baardvleermuizen. Door het uitvoeren van een paar eenvoudige maatregelen is de kazemat, een gebouw van gewapend beton, geschikt gemaakt als overwinteringsplaats voor deze kleine zoogdieren.

Maatregelen

Vleermuizen overwinteren graag op vochtige plekken met een constant binnenklimaat. Daarom heeft Natuurmonumenten een laagje water gezet in de kazemat van Fort Kijkuit om het vochtgehalte te vergroten. Daarnaast zijn de gaten waardoor de vleermuizen naar binnen vliegen, kleiner gemaakt. Zo is het in de winter minder koud en tocht het minder. Binnenkort worden er ook nog meer en betere schuilplaatsen gecreëerd in de wanden waar ze achter weg kunnen kruipen.


Baardvleermuis

Winterslaap

Baardvleermuizen houden van parkachtig landschap, tuinen en open weiden, vaak in de nabijheid van water. Als winterverblijf gebruiken baardvleermuizen vooral ondergrondse ruimten zoals bunkers, forten, vestingwerken, oude steenfabrieken of (ijs)kelders. Ze hebben een voorkeur voor spleten als verblijfplaats. Hun winterslaap duurt van oktober tot maart of april. “Als alle maatregelen uitgevoerd zijn, hopen we dat ook de watervleermuis hier zal komen overwinteren”, vertelt boswachter Erik de Haan. “Deze soort is namelijk kritischer dan de baardvleermuis.”

Bezoek het fort

Op Fort Kijkuit is een informatiepunt ingericht in het voormalige kruithuis. Hier is informatie te vinden over de geschiedenis van het fort, de bijzondere natuur in de omgeving en over fiets-, wandel-, en vaarroutes. Vanaf het uitzichtpunt heb je een weids uitzicht over de Horstermeerpolder, natuurgebied de Wijde Blik en molen Gabriël. In de fortgracht zie je met een beetje geluk vogels als kuifeend, fuut en de ijsvogel. Verspreid op het terrein staan picknicktafels en er is een aanlegplek voor bootjes. Het fort is alleen doordeweeks geopend tussen 8.00 en 17.00 uur en op vrijdag tot 12.00 uur.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief