WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gebiedsakkoord
Wijdemeren, do 5 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het voorstel voor het Gebiedsakkoord werd gisteren welwillend tot enthousisast ontvangen door de raadscommissie RO die de hele avond duurde.

Lange zit

Het was een lange zit gisteravond toen het raadsvoorstel werd besproken. Zeven insprekers die ieder eerst vijf minuten spreektijd kregen en na afloop nog twee minuten en dan nog drie schorsingen, waarmee bij elkaar al circa anderhalf uur voorbij was. Het ging over het Integrale Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen. Een samenwerkingsverband van overheden, natuurorganisaties, waterschappen, ondernemers en bewoners. Die samenwerking moet leiden tot verbeteringen op het gebied van natuur, economie en recreatie. De deelnemers stellen samen 77 miljoen euro beschikbaar om de komende tien jaar tal van verbeteringen in het gebied aan te brengen. Daarbij krijgt geen van de partijen volledig zijn zin, maar worden er compromissen gesloten.


Wethouder Jan-Jaap de Kloet, burgemeester Freek Ossel en Loek Welten.

Deelprojecten

Voorbeelden van projecten die genoemd worden in het Gebiedsakkoord zijn baggeren en de bagger gebruiken om eilanden te herstellen of te creëren. Bestrijden van invasieve exoten als de Cabomba en het Fonteinkruid. Verbetering van de waterkwaliteit. Maar ook landbouwgrond omzetten in natuurgebied. En voor de recreatie mogelijkheden om kleinere rondjes om en door Wijdemeren en daarbuiten te varen. Het meest opvallende project in die categorie is het plan om de Wijde Blik en het Hilversums Kanaal in Kortenhoef met een vaarverbinding aan te sluiten op de Loosdrechtse Plassen, bijvoorbeeld door de aanleg van een kanaal langs de Horn- en de Veendijk. Een ander project dat terug is van weggeweest is Vaart in de Vaart, waarbij de 's-Gravelandse Vaart achter Zuider- en Noordereinde ontsloten wordt voor kleinere vaartuigen als roeiboten en sloepen van het Hilversums Kanaal naar de Karnemelkssloot.


De heer Linssen

De heer Broer

Peter op de Beek

Jasper Blom

De heer Dros

Jaap van Waveren

Zeven insprekers

Zeven insprekers namen het woord. De heer Linssen namens het comité Behoud Loenderveensche Plas (Horndijk), de heer Broer namens het Watersportverbond, Peter op de Beek namens het Platform Recreatie en Toerisme, Jasper Blom namens de Hiswa, Jasper van der Wilt uit hoofde van zijn caravanpark aan de Stille Plas, Arjan Dros namens de Belangenvereniging Eerste Loosdrechtse Plas (BELP, bewoners Veendijk) en Jaap van Waveren als betrokken Loosdrechter.


Schorsing.

Welwillend kritisch

Iedereen was welwllend kritisch, dan wel zeer enthousiast over het gebiedsakkoord. Het lijkt erop dat er na vele jaren van verloedering (dat woord kwam veel langs) en stilstand eindelijk een gezamenlijke inspanning voorzien van voldoende kapitaal gepleegd gaat worden om het gebied op te waarderen. Dat vond iedereen heel erg goed. Maar veel werd er gesproken over de omstreden vaarverbinding tussen de Wijde Blik en de Eerste Plas door de Loenderveensche Plas door de aanleg van een kanaal. Ook kwam er nogal wat kritiek op de hoeveelheid grond die omgezet wortd van lanbouwgrond in natuur. Van diverse kanten werd er op aangedrongen om de koe in de wei te houden. De toezegging dat Natuurmonumenten het onderhoud gaat verzorgen wekte niet al te veel enthousiasme en vertrouwen gezien de ervaringen in de Horstermeer en het strandje bij de Wijde Blik.


V.l.n.r. Sieta Vermeulen (VVD), Stan Poels en Marloes van Hoeve (GL) en Ria Hennis (DB),

Bewoners verdeeld

De heer Linssen verzette zich tegen de ontwikkeling van de vaarverbinding en noemde alternatieve mogelijkheden, die de rust op de plas en de horizon niet zouden bederven. De bewoners van de Horndijk waren niet berrokken in het voortraject, BELP wel. Voor wethouder Jan-Jaap de Kloet was daarmee de stem van de bewoners ingevuld en hoorbaar. Door protesten op de publieke tribune bleek dat een denkfout. Die omissie is inmiddels hersteld. De heren Broer, Op de Beek, Blom, Dros en Van Waveren waren allen enthousiast over het Gebiedsakkoord. Jaap van Waveren pakte hard uit tegen de bewoners van de Horndijk. "Daar wonen allemaal nieuwkomers met hun terras aan de Vuntusplas en een hoge haag aan de kant van de weg. Ze zien de Loenderveensche Plas niet eens."


Jasper van der Wilt

De heer Evers

Incident

Jasper van der Wilt kaartte een ander probleem aan. Er is voorzien dat er bagger in de Stiile Plas wordt gedeponeerd vlak voor zijn caravanpark. Hij vroeg of dat niet op een andere plek kon gebeuren opdat zijn gasten niet gehinderd worden door een baggereiland. "Wij zijn alleen goed voor de bagger." Martin Vuyk (OLib) vroeg hem of hij vooraf gehoord was door de gemeente of anderen over de baggerplannen. Aarzelend ontkende hij dat er contact was geweest.


De publieke tribune.

Dat leidde tot een heus incident zoals we dat nog niet in de raadszaal eerder zagen gebeuren. Op de publieke tribune zat de heer Evers (oud-directeur van Natuurmonumenten en al vele jaren namens de provincie betrokken bij ontwikkelingen in Wijdemeren (Horstermeer Plas Dras, Vaart in de Vaart)). De heer Evers schoot woedend uit zijn slof tegen de inspreker. Hij schreeuwde dwars door de raadszaal de heer Van der Wilt toe: "De ondernemers zijn vanaf het begin betrokken geweest!!! Ik kan er niet tegen als er gelogen wordt!!!" Voorzitter Jan-Willem Nienhuis moest zichzelf even herpakken na deze ongekende woedeuitbarsting.

In de tweede termijn van zijn inspraak zette Jasper van der Wilt recht dat hij niet gehoord was. Rien van den Broeke vertegenwoordigt de caravanparken, zo verklaarde hij.


Commissiegriffier Bart Smeulders en comm. voorzitter Jan -Willem Nienhuis

Wat besluiten wij?

De raadsleden waren allen enthousiast over het Gebiedsakkoord, maar wilden toch op een flink aantal punten opheldering en toezeggingen. "Wat besluiten wij al we akkoord gaan met het raadsvoorstel? : was de vraag. "Besluiten we nu om alle projecten uit te voeren zoals ze beschreven staan? Dat bleek niet helemaal het geval. Wethouder De Kloet legde uit dat er nog van alles moet gebeuren aan onderzoek, MER rapportages, juridische zaken, maar dat het raadsbesluit er op ziet dat Wijdemeren zijn bijdrage levert qua financiën, bestemminsplanwijzigingen en wat verder nodig is. Al die zaken komen nog langs in de raad.

Vertrouwen is sleutelwoord

Wethouder Jan-Jaap de Kloet benadrukte dat de partijen met tegengestelde belangen als natuur en ondernemers in feite in het Gebiedsakkoord vertrouwen in elkaar uitspreken om de projecten uit te voeren rekening houdend met elkaars belangen.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief