WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Stembureau Uitputtingsslag
Wijdemeren, do 16 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Zoek de rode stip! Je zal maar korte armen hebben en honderden stembiljetten als badlakens moeten uitvouwen en per partij sorteren.

24 partijen, 48 stapels badlakens

Zonder enige beperking kunnen partijen en partijtjes zich in schrijven. Gisteren stonden er 24, zegge vierentwintig, op het biljet. Om de moeilijkheidsgraad voor de tellers nog wat te verhogen lijkt er ook geen enkele beperking te bestaan voor het aantal kandidaten op de lijst. Dat leidt er toe dat er twee rijen kandidaten naast elkaar staan alsof partijen denken de absolute meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen. Een mooie taak voor de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken om de boel te stroomlijnen met een kiesdrempel en een beperking van het aantal kandidaten op het stembiljet (tenzij hij of zij toch iets bedenkt om veilig electronisch te stemmen).


Zoek de rode stip!

Race tegen de klok en de administratie

Beelden uit stembureau 4 in het restaurant van Veenstaete in Kortenhoef. Je hoort er op een verkiezingsavond wel wat geklaag over, maar verder vindt heel Nederland het doodnormaal dat rond middernacht de eerste uitslagen bekend worden. Maar dat is niet normaal. Zeker niet bij een hoge opkomst en met stembiljetten die door hun omvang alleen te hanteren zijn voor mensen met heel lange armen, die er bovendien geen bezwaar tegen hebben om langdurig op de grond te zitten en urenlang rond te lopen om op stapels te sorteren.

Zoek de Rode Stip

De hele ruimte bezaaid met biljetten. Lijsttrekkers gescheiden van de voorkeursstemmen. 24 lijsten keer twee. 48 stapels op tafels, stoelen en alles waar maar formulieren op konden liggen. Voorkeursstemmen die het spel "Zoek de Rode Stip" soms tot grote hoogte stuwden, als een voorkeursstem helemaal rechtsonder, aan het eind van een lijst , was uitgebracht. Bijna ging een dergelijk stembiljet naar de afdeling blanco, tot de stip toch gevonden was.


Tafels, stoelen, alles waar de biljettenop konden liggen.

Vier uur tellen

Om klokslag negen uur gingen de stembussen open en begon het telproces met acht man. (Vroeger kwamen er scholieren mee tellen, maar dat is kennelijk afgeschaft.) Om één uur was het gedaan en was het meubilair weer op zijn plaats gezet, opdat de Veenstaete-bewoners er de volgende ochtend weer gebruik van konden maken. Sorteren, tellen en noteren. Tellen van enorme lappen heel dun papier die vrijwel niet netjes op elkaar gelegd konden worden, omdat de omvang en het gewicht van de stapel dat onmogelijk maakte. Telfouten, die daardoor ontstonden en leidden tot hertellingen net zo lang tot de complete admiistratie klopte. Zoveel stempassen, evenzoveel stembiljetten en evenzoveel uitgegeven stembiljetten afgeteld aan de resterende stapel ongebruikte stembiljetten. Net zo lang door tellen en tellen tot het klopt. Zou zo'n minister van Binnenlandse Zaken (Plasterk, Blok) wel enig idee hebben wat hij in al die stembureau's in Nederland veroorzaakt? Dat moet toch anders kunnen.


Sorteren, tellen, tellen, tellen.

Hulde aan al die tellers die zich gisteravond in het zweet werkten om de honger naar uitslagen bij de media en de burgers zo snel mogelijk te stillen!!

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief