WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Martijn is Beverwijker
Beverwijk, do 18 mei 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Wat waren ze vanavond blij met de komst van hun burgemeester. Het was wederzijdse liefde op het eerste gezicht, dat was wel duidelijk.

Een grote ruime, zeer hoge, raadszaal op de eerste verdieping van een heel nieuw gebouw in Beverwijk. Het meubilair, althans de tafels, kwamen bekend voor. De publieke tribune bestaat uit een enkele rij stoelen 1) achter de zetels van de 27 raadsleden. De vier wethouders aan dezelfde tafels als de raadsleden, maar zover mogelijk van de burgemeester en de griffier vandaan. Ziedaar het nieuwe werkterrein van Martijn Smit die vanavond geïnstalleerd werd door Commissaris van de Koning Johan Remkes.


De spanning is van de gezichten af te lezen.

Buiten de lijntjes kleuren

De griffier las het besluit van de raad voor waarin Martijn Smit benoemd werd. Aansluitend sprak Johan Remkes hem toe. "Een burgemeester moet soms buiten de lijntjes kleuren. Als dat niet goed gaat is er nog altijd de rechter. Martijn Smit heeft ruime bestuurlijke ervaring in bestuurlijke samenwerking. Hij kent het precaire evenwicht in in begrip en krachtdadig optreden. Hij heeft zich goed voorbereid. Zelfs de subtiele gevoeligheid tussen Wijk aan Zee en de stad Beverwijk pikte hij direct op. Dat leerde hij in de vijf kernen van Wijdemeren. Discussies en ervaring in lastige samenvoegingen heeft hij ook." Johan Remkes deelde mee dat de waarnemend burgemeester Freek Ossel op 12 juni zal aantreden op de Rading 1 in Nieuw Loosdrecht om daar geinstalleerd te worden.


Kort na de beëdiging.
Links CdK Johan Remkes, rechts het echtpaar Smit.

Na deze inleiding vond de beëdiging plaats.


Loco-burgemeester hangt burgemeester Martijn Smit de ambtsketen om.

Lenen

Martijn Smit kreeg de ambtsketen omgehangen door loco-burgemeester T. de Rudder, waarna hij plaatsnam op de plek van de burgemeester en hij het woord gaf aan Brigitte van den Berg, de fractievoorzitter van D66, die heel, heel blij was met de komst van Martijn Smit naar Beverwijk. Tot drie keer toe had hij tegen haar gezegd hoe blij hij was met zijn benoeming, toen de vertrouwenscommissie bij hem een borrel kwam drinken. (De geleende borrel die overigens door loco Theo Reijn bezorgd werd.) Lenen schijnt een kwaal van Martijn Smit te zijn, zo wist zij te verklappen. Dat pikte ze op bij het afscheid van Martijn Smit in Loosdrecht afgelopen vrijdag.


Brigitte van den Berg (d66) spreekt burgemeester Martijn Smit toe.

Nog enkele raadsleden richtten het woord tot hem, waarbij hij onder ander het boekwerkje Schaken voor Dummies kreeg, opdat hij volgend jaar enigszins begrijpt wat er in zijn gemeente bij het Tata schaaktoernooi gebeurt.

Ook de burgemeester van Haarlemmermeer heette hem welkom in de burgemeesterskring Kennemerland. Hij schetste de omgeving waarin het nieuwe werkterrrein ligt. Ook in de Metropoolregio Amsterdam (van de Amsterdam Lakes en het Amsterdam Castle, wat zouden ze Amsterdam hebben in Beverwijk? De Amsterdam Black Market?) Het F (fusie) woord klinkt vaker ook in de regio IJmond, zo memoreerde hij.


Een veel frivolere ambtsketen dan de sobere Wijdemeerse,
dat viel ons op.

Tenslotte sprak Martijn Smit. Hij had de afgelopen week veel gewandeld en met mensen gesproken in Beverwijk en Wijk aan Zee. Ook daar blijkt men trots op zijn stad of zijn dorp te zijn. (Wijk aan Zeeërs lijken de Ankeveners van Beverwijk te zijn.) Aansluitend werden er hapjes en drankjes geserveerd, terwijl hij de felicitaties van iedereen in ontvangst nam.

Uit Wijdemeren was een flinke delegatie gekomen. Het voltallige college, de gemeentesecretaris, de beide griffiers, enkele ambtenaren, een aantal raadsleden en uw redacteur van de WWK.

Pietje Raven

1) De enkele rij stoelen direct achter de raadsleden deed mij denken aan de anekdote van Pietje Raven. Pietje Raven was een bekende Kortenhoefse dorpsfiguur. In het gemeentehuis van 's-Graveland stonden in de jaren zeventig de stoelen voor het publiek ook pal achter die van de dertien raadsleden. Bij een schriftelijke stemming ging de schaal met stembriefjes rond. Er bleek 1 stembriefje meer te zijn dan er raadsleden waren. Pietje Raven had zijn stembriefje ook in de schaal gedaan. Dus Martijn wees daar alert op!

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief