WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Dag Martijn
Wijdemeren, vr 12 mei 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmiddag neemt Martijn Smit echt afscheid van ons allemaal in Wijdemeren. Dat is een moment om ook in de Wijdemeerse Webkrant bij stil te staan.

In De Zijlijn

Dag Martijn

Vanmiddag neem je echt afscheid van ons allemaal in Wijdemeren. Dat is een moment om ook in de Wijdemeerse Webkrant bij stil te staan. Ruim zeven jaar was je burgemeester van Wijdemeren. Zeven jaar is een hele tijd.

Ik herinner mij nog hoe je binnen kwam bij je installatie op 16 maart 2010. In het midden van de raadszaal stonden twee stoelen met in het midden een tafeltje met daar op een grote bos bloemen. Je vrouw en jij ieder op een stoel. Wat zat je daar ongemakkelijk te wezen terwijl je toegesproken werd door Karen Heerschop en Elisabeth Post. Dat is niets voor jou, zo zitten en luisteren als middelpunt van de belangstelling. Of als lijdend voorwerp, zou je ook kunnen zeggen.

Na afloop van de installatie kwam het handen schudden en kennismaken. Douwe en ik gaven je een hand en vertelden dat wij van de Wijdemeerse Webkrant waren. Vragend keek je ons aan. De WWK? Wat mag dat wel wezen straalde je uit.

Je leerde snel, want op 29 april 2010 bleken de rollen omgedraaid. In de eerste Wijdemeerse lintjesregen die jij heel kort daarop deed, werd ik verrast en was ik aan de beurt om op een stoel te zitten en naar jou te luisteren. Ook wat ongemakkelijk.

Je burgerde snel in. In no time kende je half Wijdemeren. Op tal van evenementen was je aanwezig. Van Sinterklaas tot Gondelvaart en van Historische Kring tot Toneelvereniging konden op je belangstelling rekenen. De raad leidde je met vaste hand. Ieder besluit kreeg een flinke klap met de voorzittershamer na. Hoewel de coalitie op dat moment kon rekenen op een grote meerderheid, met negen zetels voor DorpsBelangen, kwam niet ieder besluit ongeschonden door de raad, zeker tegen het einde van de raadsperiode, toen de bloembakkenkwestie en Landje Pik (snippergoen) hun tol gingen eisen en de ene na de andere fractie zich opgeplitst en opgeheven had.

Na de verkiezingen van 2014 bleek het speelveld compleet veranderd. Je leidde een nieuwe coalitie van CDA, PvdA/GL en VVD. In het najaar van 2014 verraste die coalitie vriend en vijand door volkomen onverwacht te komen met het voorstel om Wijdemeren te fuseren met Hilversum. Het kostte je heel wat voorlichtingsavonden in de kernen om geduldig uit te leggen dat er nog niets besloten was. Heel veel succes oogstte je daar niet mee. Sterker nog het vermaledijde woordje fusie bleef het hoofdonderwerp van de afgelopen drie jaar tot en met gisteren. Stukken in de pers, handtekeningenacties en overleg op alle bestuurlijke niveau’s. Scheuring in de coalitie waar de VVD werd vervangen door de (ook in DB en DLP) gescheurde DB fractie. En ja ook de VVD scheurde enkele dagen geleden door toedoen van de VVD top. Altijd leven in de brouwerij.

Wat maakte je een goede burgemeester? Je leidde de raad met gevoel voor de politieke verhoudingen, maar als een raadslid te lang door bleef zeuren, was je niet te beroerd om glashelder maar beschaafd te laten weten dat het nu maar eens afgelopen moest zijn. Een enkele keer kon je je ergernis niet verbergen, maar dat hoefde ook niet, want het was echte irritatie, niet slechts functioneel.

Voor alle Wijdemeerse burgers was je aanspreekbaar. Als er ergens een probleem was probeerde je dat op te lossen op welk moment van de dag dan ook. Je groeide in je rol tijdens de vluchtelingencrisis. Je aarzelde geen moment om honderdvijf vluchtelingen op te nemen in sporthal De Fuik in Kortenhoef. En dat ondanks tegengeluiden, maar met veel enthousiaste vrijwilligers. Terwijl het z.g. Opvangverbond van de gemeenten in de regio geen vinger uitstak, maar alleen maar grote woorden had zonder dat er iets gebeurde, waren Laren en Wijdemeren bereid om echt wat te doen. Daar mag je trots op zijn. Dat het plan met Zwagerman niet lukte is jammer, maar je probeerde het tenminste.


Je probeerde de raad er van te overtuigen dat er na twintig jaar meestribbelen maar eens iets moest gebeuren in de regio en in Wijdemeren. Daar slaagde je niet in. Dat bleek gisteren maar weer toen een grote meerderheid van de raad dacht met pappen, nathouden en een opdracht aan het college om geld te vinden de zelfstandigheid van Wijdemeren gewaarborgd kon worden.
Je trekt je weer terug boven het Noordzeekanaal. De Kop van Noord-Holland waar, als je RTVNH mag geloven, al het Noord-Hollandse nieuws vandaan komt. Wij wensen je veel succes in Beverwijk dat wij alleen kennen van het Brandwondencentrum en de Zwarte Markt. Misschien wil je ons via de WWK laten weten hoe het je daar bevalt en wat er meer te doen is daar in dat hoge Noorden.

Het ga je goed! We zullen je missen.

Rik Jungmann en Douwe van Essen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
div.
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief