WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Kale Kern Kortenhoef
Kortenhoef, za 7 januari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Voorzitter Ties Hagen van de Vrienden van Veenstaete wil een voorziening op de Meenthof in Kortenhoef waar men elkaar kan ontmoeten voor een kop koffie en een praatje.


Ties Hagen

Vanmiddag hield Ties Hagen zijn nieuwjaarstoespraak voor de verzamelde Vrienden van Veenstaete het appartementencomplex aan de Kerklaan in Kortenhoef. Tevreden blikte hij terug op 12 activiteiten het afgelopen jaar, één per maand. Omdat Veenstaete al weer vijf jaar bestaat verwacht hij dat dat aanleiding zal zijn voor een flink feest. Zijn Stichting heeft 108 donateurs, waarvan de helft inwoner is van het appartementencomplex.

Ontmoetingsplek

Speciale aandacht vroeg hij in zijn speech voor het ontbreken van de mogelijkheid om in het levendige hart van Kortenhoef, winkelcentrum De Meenthof, even met elkaar een kop koffie te drinken. Een ontmoetingsplek voor iedereen, maar zeker voor ouderen, waar al jaren en jaren over gesproken wordt. Toen de Dobber nog functioneerde was er wel wat, al was dat meer een kroeg dan een koffiehuis of lunchroom. Na de overname van de Dobber door AH verdween die mogelijkheid.

Op 10 mei 2016 schreef de Stichting een uitgebreide brief aan het college van B & W over deze kwestie, met het verzoek om nog eens te onderzoeken of er niet iets kan komen op de Meenthof dat die rol van lunchroom/wijkcentrum kan gaan spelen. Ook ging er een brief naar Albert Heijn. AH reageerde niet op de brief. Het college liet in antwoord op de brief weten dat de ondernemers op de Meenthof geen belangstelling hebben.

Wat Ties Hagen steekt is dat er achter de schermen ruim overleg over de revitalisering van de Meenthof wordt gevoerd met de ondernemers en de buurtbewoners, maar dat de inwoners van Veenstaete niets gevraagd wordt. (En met hen de inwoners van de Veenacker en de kleine 'aanleunwoningen' achter Veenstaete.)

Dat de ondernemers geen belangstelling hebben, wordt door Hagen ontkend. Bakker Sturkenboom wil heel graag een lunchroom starten. Hij vraagt er om, maar krijgt geen reactie, aldus Ties Hagen.

Kerkelanden

Ter vergelijking haalt Ties Hagen Kerkelanden aan. Daar wonen 5.700 mensen, in Kortenhoef -'s-Graveland wonen er 8.100. In Kerkelanden zit al jaren een florerende lunchroom die druk bezocht wordt. Bovendien is er nog buurthuis De Koepel, waar een kaartje gelegd kan worden, dat gefinancierd wordt door de gemeente. Waarom kan dat daar wel en hier niet. (Zeker in een gemeente zoals Wijdemeren, die de mond zo vol heeft van kernenbeleid en wijkgebonden activiteiten... Welke activiteiten?)

Naschrift WWK:

Foute architectuur

Achteraf bezien is de architect van Veenstaete zeer onverstandig geweest door niet een royale ingangshal met open en openbare ruimte voor een openbare lunchroom en een terras aan de kruising van de Parklaan en de Kerklaan te ontwerpen. Dat was een prima plek geweest. In plaats daarvan is Veenstaete a.h.w. gebouwd met de rug naar het dorp. Een soort onneembaar bastion met een onvindbare ingang, aan de achterkant verstopt. (Deze alinea is geen onderdeel van de toespraak van Ties Hagen, maar de opinie van de WWK redactie.)

Komma in 2006

In 2006 deed Bob Paulich uit Nederhorst den Berg ook een poging. Hij stelde voor om een broodjeszaak op de plek van de banken en de ganzen neer te zetten.

Lees daarover:

Komma op De Meenthof? 9-1-2006
Veel reacties op Komma 18-2-2006
Paulich start Komma 1-9-2006
Punt achter Komma 17-11-2006

bron
Vr. v. Veenstaete
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief