WIJDEMEERSE WEBKRANT
Video en de Politiek
Nederhorst den Berg, vr 6 januari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster onderzocht de populariteit van videootjes van politieke partijen en collegeleden. De kijkdichtheid valt behoorlijk tegen.


De VVD video van december na de coalitiewisseling.

ingezonden bericht

Video als communicatiemiddel

We zien een toenemend gebruik van korte videoclips als communicatiemiddel, ook in de Wijdemeerse politiek. Jammer dat nog maar zo weinig inwoners er kennis van nemen; het aantal views is tot nog toe gering.

Het college van B&W was er al in november 2015 bij, met een toelichting op de begroting voor 2016, waarin de burgermeester en een paar wethouders vertelden wat men van plan was. Hetzelfde deed men een jaar later met betrekking tot de begroting voor 2017, wat tot nog toe 100 views opleverde. []

Een paar maanden geleden, vlak voor de stemming in de raad over de toekomst van Wijdemeren, maakte raadslid Rosalie van Rijn (CDA) een filmpje over wat zij vond dat er moest gebeuren: een ambtelijke fusie met Hilversum.
Op de eerste dag van het nieuwe jaar had zij nog pas 50 views, waarvan de meeste ongetwijfeld bij het CDA zelf vandaan kwamen. Toen de stemming in de raad geweest was, kwam de VVD eind december met hun visie over hoe en waarom het verkeerd (of juist goed) afgelopen was (37 views). [] De VVD had al eerder zijn licht laten schijnen over de actuele situatie in Wijdemeren. Kennelijk is de VVD van plan om de fractie vaker te laten vertellen wat men in de gemeenteraad wil en doet. Prima!

De Lokale Partij publiceerde op 30 december een grappige video met een fotocompilatie van het werk dat nodig was om de balen stro met tekst op het land te zetten. We zien Gert Zagt in de weer met een in de sloot gewaaide baal en Alette Zandbergen met het schilderen van letters. Tot nog toe waren er maar 30 views.

Hoe belangrijk is het gebruik van video in de politiek? Volgens mij is het in toenemende mate van belang dat je de mensen ziet die het moeten doen. Politiek wordt meer en meer persoonsgericht. Het is ook heel makkelijk tegenwoordig; moderne smartphones maken uitstekende video-opnames, die je probleemloos op YouTube kunt zetten. Er moet echter wel wat gebeuren met de kwaliteit van het geluid. Windgeruis en overvliegende vliegtuigen maken het soms lastig te verstaan wat er gezegd wordt via de ingebouwde microfoon. Maar dat is vrij simpel op te lossen, met name bij interviews. Voor een paar tientjes koop je al een goede dasspeld-microfoon , waarbij je de kabel onder de jas door laat lopen. En dan nog een tip: hou die smartphone horizontaal, zodat we een schermvullend beeld krijgen. En gebruik zoveel mogelijk een statief, al is het maar een gorillapod. Die kun je aan zowat alles vastmaken.

Het is te hopen dat ook de andere politieke partijen in de gemeente videootjes op YouTube gaan zetten, en dat die genoemd worden in twitterberichten en op websites om het aantal views op te krikken. Want beeld is de toekomst. Platte tekst kan daar nauwelijks mee concurreren.

En ja, ik weet ’t… Dit stukje had natuurlijk een vlog moeten zijn :)

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing bericht
foto
VVD
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief