WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Opnieuw Horstermeer
Horstermeer, do 11 februari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De bewoners van de Horstermeer dachten na jaren van actievoeren tegen de plas-dras plannen van Natuurmonumenten en de Provincie rust te krijgen. Niet dus!

Daar gaan we weer...

Het WWK dossier Horstermeerpolder gaat terug tot 28 april 2001. Toen wilden de provincie en rijkswaterstaat de polder vernatten of zelfs vol laten lopen om zo waterberging te creëren. Daarna gingen er tal van plannen over tafel en kwam de bevolking massaal in opstand tegen de vernatting van de polder en het illegaal verhogen van het waterpeil in delen van de polder door Natuurmonumenten. Het waterschap AGV deed aangifte tegen de actievooerders vanwege "de diefstal van een stuw". De Republiek Horstermeer werd uitgeroepen als ludiek protest tegen de overheden (provincie en waterschap AGV) en Natuurmonumenten die samen probeerderde links om of rechts om de polder te vernatten. Daarbij speelden tal van discussies een rol. O.a. over de aantasting van de fundamenten van de huizen in de polder door wisselingen in het peil. In 2010 deed burgemeester Martijn Smit een poging om de zaak te de-escaleren. Die poging leek te lukken en het werd een tijd rustig. Tot nu, gezien de actie van gedeputeerde Talsma, zoals beschreven in onderstaande ingezonden brief. Haal de slagbomen en de vlaggen van de Republiek maar weer uit de mottenballen.

Dossier Horstermeer

ing. bericht

Opnieuw onrust in de Horstermeerpolder!

Na een heel aantal jaren strijden door de bewoners in de Horstermeerpolder, dachten ze met de Wetenschappelijke Begeleidingscommissie, de diversen partijen, aardige afspraken gemaakt te hebben en dat ze in een afrondende fase waren beland.

En dit heeft de gedeputeerde Lobbe van Provincie Noord-Holland beaamt. Het wordt tijd voor afronding. Inmiddels is wel duidelijk dat het Plan Kienhuis, op basis waarvan het waterpeil op diverse plaatsen in de polder zou worden verhoogd, van de baan is. Er ligt voor de polder geen opgave meer voor berging van gebiedsvreemd water en vernatting in de meer noordelijke gebieden lijkt ook niet langer haalbaar.

Maar niets blijkt minder waar, nu de “nieuwe” gedeputeerde Talsma een nieuwe ““Natuurontwikkeling (en waterberging) Horstermeerpolder -Nieuwe inzichten en voorstel vervolgonderzoek” heeft gepresenteerd.
In de notitie wordt voorgesteld droge natuur te ontwikkelen in het noorden van de polder, maar het zuiden VERDER TE VERNATTEN. De bestaande proefgebieden met verhoogd peil zouden daartoe moeten worden verbonden en in dit hele gebied zou het peil nog verder moeten worden verhoogd. Ten noorden van dit gebied zou dan een overgangszone met minder verhoogd (maar nog altijd hoger) peil worden ingericht.

Dit betekent concreet dat de plannen van 10 jaar geleden weer uit de kast zijn getrokken en de bewoners weer van voor af aan moeten beginnen met actie voeren!

De (bemiddeling) afspraken van twee jaar geleden zijn nog niet eens nagekomen en nu kunnen we weer opnieuw beginnen met vechten! De samenwerking tussen Natuurmonumenten én de Provincie is weer overduidelijk, terwijl het Waterschap AGV, zich eindelijk eens terughoudend, zo niet afwijzend, opstelt bij de nieuwe plannen. Volgens de bewoners zijn de plannen van de NATTE natuur alleen maar omdat er subsidie in Brussel klaar ligt voor natte natuur. Het is trouwens de afgelopen jaren gebleken dat Natte natuur veel meer muggen en andere ongedierte aantrekt.

De Tijgermug, de Zikamug, de knutten en natuurlijk de (woel) ratten en muizen. De polder krioelt er momenteel al van, laat staan als er nog meer stilstaand water in de polder komt.

Dat de bewoners zich opnieuw aan het voorbereiden zijn op acties, lijkt duidelijk.

Het Actiecomité Horstermeer

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht/WWK
foto
---
auteur
ing. bericht/RJ
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief