WIJDEMEERSE WEBKRANT
Regio: Knikkende Knieën
Wijdemeren, do 4 februari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De raad van Wijdemeren is zeer ongelukkig met het besluit van de burgemeesters in de regio om slechts 600 vluchtelingen op te vangen in een regio met 250.000 inwoners.

Tijdens de commissievergadering Bestuur en Middelen werd vanavond gesproken over het besluit dat het zogenaamde "opvangverbond" nam om, na lang aarzelen en talmen, geen 1200, maar slechts 600 vluchtelingen onderdak te bieden in onze regio. In dat trage besluit spelen de burgemeesters van enkele gemeenten een rol en het COA dat tot nu toe uitsluitend grote z.g. exploitabele opvanglocaties goedkeurde.

Het Opvangverbond vangt niet op

De Wijdemeerse raad is uiterst ongelukkig met deze gang van zaken en geeft volledige steun aan burgemeester Martijn Smit, die het had over zijn oncomfotabele positie in het "opvangverbond van gemeenten (dan wel van burgemeesters). Burgemeester Smit maakte duidelijk dat hij teleurgesteld is de houding van een aantal regiogemeenten die het mogelijk maakten dat op Crailo, waar indertijd ruim 2000 vluchtelingen zonder al te veel problemen gehuisvest waren, nu geen 1800, geen 1200, maar slechts 600 vluchtelingen op termijn een dak boven hun hoofd zullen krijgen. Hij voelde zich ook oncomfortabel, omdat hij als burgemeester van Wijdemeren indertijd wel een rol kon spelen bij de opvang van de groep van 100 vluchtelingen in Kortenhoef (die nu in Crailo zit), maar dat hij nu geen directe rol kan spelen, omdat Wijdemeren niet aan Crailo grenst. Hij zei: "Ik kan net zo goed mee praten over een AZC in Groningen of Friesland. Ik ben geen lid van een opvangverbond, of welk verbond dan ook. Ik ben burgemeester van Wijdemeren en hier kan en wil ik mijn steen bijdragen aan de opvang van mensen in nood die gevlucht zijn."
Nadat Martijn Smit zijn ongenoegen met de regionale aanpak en de uiterst zuinige en trage aanpak in de regio had duidelijk gemaakt, stelde hij de vraag aan de commissie: "Hoe nu verder? Moeten we inzetten op een klein AZC in Wijdemeren, of moeten we in blijven zetten op samenwerking in de regio met Crailo als centraal punt?"

CDA: Ruimhartig

De vraag kwam voor sommige fracties enigszins onverwacht, waardoor de discussie wat langzaam op gang kwam. René Voigt (DB) stelde voor om door te gaan met de burgemeesters en Crailo. Kleine locaties in Wijdemeren waren door het COA afgewezen volgens hem. Voigt was de eerste die het woord kreeg en moest daardoor even zijn gedachten ordenen. Dik van Enk (CDA) wilde weten hoe lang Crailo de asielzoekers kan huisvesten? Maar, zo sprak hij: "Het CDA wil ruimhartig zijn voor mensen in nood."

Vlammend betoog

Vervolgens kwam namens de VVD Robby Israel aan het woord, die een vlammend betoog hield dat insloeg als een bom. "Het uitgangspunt dat u hier hanteert is verkeerd." Zo opende hij zijn betoog. Hij hekelde de uitspraak van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum in het persbericht van 28 januari waarin deze verklaarde: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid naar de opvang van vluchtelingen in de regio uiterst serieus. Er bestaat zeker draagvlak voor de komst van vluchtelingen, maar we constateren ook dat de onrust en de zorgen over grootschalige opvang fors zijn toegenomen. Behoud van maatschappelijk draagvlak is voor ons essentieel, net als het zorgen voor een veilige leefomgeving voor iedereen.”

Wees eerlijk

Robby Israel wees erop dat de regering en de regio veel duidelijker en eerlijker moeten zijn. "We weten niet hoeveel vluchtelingen er komen. Het kunnen er vijftig zijn, maar ook vijfduizend. Wijdemeren moet zowel zelf op zoek gaan naar kleinschalige opvang, als samenwerken in het regionale geheel." Hij verweet de rijks- en regionale overheden dat die de indruk wekken dat de vluchtelingen over enige tijd vertrokken zullen zijn. "Ga er maar vanuit dat die mensen hier blijven en doe er alles aan om ze zo snel mogelijk te laten integreren. Daar ligt een taak voor ons allen. Ga met ze in gesprek, eis van ze dat ze zich aanpassen en werk zoeken."
De toon in de media bevalt Robby Israel niet. Te vaak wordt er een link gelegd tussen vluchtelingen en criminaliteit. Zo stond er onlangs in de krant dat er twee incidenten waren geweest op Crailo. Eén incident was een fout van de politie en het andere incident was een ruzie tussen twee kinderen waar de ouders zich mee bemoeiden. Geen schokkende zaken, maar wel breed uitgemeten in de pers met foto's van zeven politieauto's.

Regio met knikkende knieën

Stan Poels (PvdA/GL) sloot zich volledig aan bij Robby Israel. Ook hij vond het beschamend dat een welgestelde regio met een kwart miljoen inwoners niet verder komt dan de opvang ven 600 vluchtelingen. "In Hilversum worden raadsleden zelfs bedreigd!" "Crailo is een mooie locatie. Vroeger zaten er ruim 2000 asielzoekers, nu was het genoemde aantal 1800, toen 1200 en uiteindelijk, met knikkende knieën, slechts 600. Burgemeester, u voelt zich net als wij."

Er gebeurt niets

Gert Zagt (DLP) voelde zich ook oncomfortabel met de trage besluitvorming in de regio. "Wij staken onze nek uit en zorgden snel voor tien dagen noodopvang in Wijdemeren, maar dat stoere opvangverbond leidt tot niets. Er gebeurt niets. Waar blijft deze regio? Zet een datum waarop zaken gerealiseerd moeten zijn!"

D66, vertegenwoordigd door Patricia Mossinkoff, liet de spreektijd voorbij gaan, terwijl de partij wel vragen had gesteld over het persbericht van de regio en het ontbreken van Wijdemeren daar in.

Warmer hart

In tweede termijn wees Robby Israel (VVD) op het slechte functioneren van het COA. Hij raadde aan om het beheer van eventuele kleine lokaties in Wijdemeren in handen te geven van het Leger des Heils en zeker niet in die van het COA. Hij stak burgemeester Martijn Smit een hart onder de riem. "Onze burgemeester is een uitzondering in de regio, hij heeft een veel warmer hart dan de anderen.

Burgemeester Martijn Smit verliet de vergadering zichtbaar opgelucht, vanwege de massieve steun die hij van de raad had gekregen, waarmee hij met stevig aan de slag kan in de regio. Hij gaat aan het werk om zowel lokale kleine opvang te realiseren, als ruime opvang in de regio.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief