WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!
Wijdemeren, za 6 februari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Twee journalisten zitten naast elkaar, zien en horen hetzelfde, maar trekken totaal verschillende conclusies. Wat hij zag en wat de WWK zag.


Burgemeester Martijn Smit

In De Zijlijn

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!

Casper van den Broek, journalist bij de Gooi en Eemlander, publiceerde vandaag een suggestief commentaar in die krant naar aanleiding van het debat in de raadscommissie van eergisteren over de huisvesting van vluchtelingen in de regio. Ik zat naast hem en hoorde en zag iets totaal anders dan hij.

Wat Casper zag en hoorde

Collega Casper van den Broek vermoedt een complot van burgemeester Martijn Smit. Casper van den Broek suggereert dat de burgemeester het vluchtelingendebat heeft aangezwengeld om de aandacht van  het fusiedebat af te leiden.
Hij schrijft: “Het is een sublieme, strategische meesterzet, al dan niet bewust gekozen. Door nu het vluchtelingendebat, met alle daarbij behorende woede en buikgevoelens, over te hevelen van Crailo naar Wijdemeren creëert Smit een bliksemafleider bij dat andere emotionele en diep ingrijpende debat van dit jaar: de opheffing van Wijdemeren.”

Even verderop in zijn stuk vol met Machiavelliaanse complottheorie schrijft hij: “Tweede strategische zet van Smit is het schaakmat zetten van de politieke partijen in de oppositie. Door ze bondgenoot te maken in het vluchtelingendebat, ondergraven ze vanzelf hun geloofwaardigheid bij een deel van de bevolking.”

Hij eindigt met een waarschuwing voor de motieven en het handelen van burgemeester Martijn Smit: “Toch blijft oppassen geboden. Niet voor niets gebruikt burgemeester Smit op zijn Facebookpagina niet de gebruikelijke titel “bestuurder", maar “politicus”.

Een suggestief commentaar schrijven mag gelukkig in dit land. Maar tegengas geven mag ook. En dat is hier broodnodig.

Wat ik zag en hoorde

Ik zat naast Casper van den Broek op de perstribune. En dit is wat ik zag. Vanwege vragen van D66 en andere partijen over het persbericht van de burgemeesters over de vluchtelingenopvang op Crailo moest burgemeester Smit die vragen in het vragenhalfuur beantwoorden. Zo werkt het protocol nu eenmaal.
Er was geen sprake van een masterplan van de burgemeester om het nu eens uitgebreid over de vluchtelingenproblematiek te hebben.

Terughoudend

De burgemeester legde met grote terughoudendheid het besluit van de gezamenlijke burgemeesters uit. Hij vertelde dat nu de “Kortenhoefse” 100 vluchtelingen op Crailo ondergebracht zijn. Op termijn moet dat gaan groeien naar 600 en als dat probleemloos blijft, dan bestaat de mogelijkheid om door te groeien naar 1200. Hij gaf aan dat het wat hem betreft te langzaam gaat, dat het COA dwars ligt als het over kleinschalige opvang gaat, maar wellicht nu toch kleine opvanglocaties gaat toe staan. Tenslotte vroeg hij advies aan de raadscommissie over de te volgens koers. "Wat doen we? Doorgaan in de regio, of kijken naar lokale kleinschalige opvang."
Waren die vragen niet vooraf gesteld, dan was het onderwerp niet besproken. Er was geen sprake van een initiatief van de kant van burgemeester Smit om de problematiek nu eens vet op de kaart te zetten om daarmee het fusiedebat in de kiem te smoren. Dat is een hersenspinsel.

VVD, PvdA/GL, DLP en CDA op de barricade

Het waren de partijen in de raadscommissie die het debat over de vluchtelingen de impact gaven die de voorpagina van de Gooi en Eemlander van vandaag haalde. De VVD haalde het hardst uit naar de laffe en slappe houding  van de Gooise burgemeesters die op dit moment, na al die maanden, in een regio met 250.000 inwoners zegge en schrijve 100 asielzoekers hebben gehuisvest. De VVD kreeg bijval van de PvdA/GL, DLP en het CDA. DB en D66 lieten geen tegengeluid horen en stemden in met de marsroute die na het debat gezamenlijk unaniem uitgestippeld werd. Mee blijven praten in regionaal verband en mogelijkheden onderzoeken voor kleinschalige opvang als het COA wil mee werken.

Nadat de partijen hun ongenoegen over de besluiteloosheid van “Het Opvangverbond” hard en breed hadden uitgemeten, gaf burgemeester Martijn Smit aan dat ook hij zich niet thuis voelde in dat tandeloze verbond en graag meer zou willen doen om de nood te lenigen. Niet hij startte de discussie, zoals Casper van den Broek suggereert, het waren de partijen in de raadscommissie die van leer trokken. Dus niks “complot”, niks “schaakmat zetten van de oppositie”, niks “oppassen voor de motieven van politicus Martijn Smit”.  Echt allemaal  flauwe kul. Complotdenken.

Aanval op integriteit

Geen enkele partij legde een koppeling met dat andere debat, de eventuele fusie met Hilversum. De Wijdemeerse oppositiepartijen zijn trouwens mans genoeg om zich niet in te laten kapselen, zoals Casper van den Broek suggereert.
Wat mij het meeste stoort in het commentaar van Casper van den Broek zijn de suggestieve aanvallen op de integriteit van burgemeester Martijn Smit, alsof die alleen maar bezig is om complotten te bedenken om de Wijdemeerse politiek te ondermijnen. Je daar tegen verdedigen is onmogelijk.

Ik heb vaak forse kritiek op ons gemeentebestuur, maar in deze kwestie nu juist even niet, want er werd een eerlijk en open debat gevoerd over de te volgen koers. Daar is wellicht van alles op af te dingen, net als op het debat over een fusie met Hilversum. En dat mag, maar niet zoals Casper van den Broek dat doet.

Als er al een link is tussen de beide onderwerpen, dan is het deze. Wil het kleine Wijdemeren wel fuseren met het grote machtige Hilversum als dat het tot nu toe niet eens voor elkaar kreeg om meer dan 100 vluchtelingen onder te brengen.
Maar dat bedoelt Casper niet, denk ik.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief