WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Max 600 Vluchtelingen Crailo
Wijdemeren, do 28 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De burgemeesters in de Regio Gooi en Vechtstreek vragen het COA om dit jaar maximaal zeshonderd vluchtelingen onder te brengen op het AZC Crailo.

Foutje

In onderstaande tekst wordt Eemnes wel, maar Wijdemeren niet genoemd. Dat is een foutje. Eemnes, hoewel deel uitmakend van de provincie Utrecht, neemt wel deel aan de gesprekken over het opvangen van vluchtelingen in de regio G&V. Maar ook Wijdemeren maakt onderdeel uit van die besluitvorming in de Regio G&V op dit punt (ondanks dat het sociale domein ondergebracht is in het half Utrechtse SWW verband). Burgemeester Martijn Smit bevestigde dat ook Wijdemeren genoemd had moeten worden in onderstaande opsomming van de deelnemende gemeenten.

Kennelijk zijn de Gooise burgemeesters gezwicht voor de druk uit delen van de bevolking, die protesteren tegen de eerdere plannen voor de opvang van 800 - 1200 vluchtelingen.

persbericht

Burgemeesters Gooi- en Vechtstreek:
Dit jaar niet meer dan 600 vluchtelingen op Crailo,
uitbreiding alleen na overleg met bevolking

De zeven burgemeesters van de gemeenten Hilversum, Gooise Meren, Weesp, Huizen, Laren, Blaricum en Eemnes willen dat dit jaar niet meer dan zeshonderd vluchtelingen op het terrein van het voormalig asielzoekerscentrum op Crailo worden geplaatst.

De burgemeesters van de gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek stelden tijdens overleg gisteren vast dat het maatschappelijk draagvlak voor grootschalige opvang de laatste weken fors is afgenomen.

Ze verzoeken het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om het in november 2015 aangekondigde plan voor de opvang van 800 tot 1200 vluchtelingen aan te passen. Ze vragen het COA daarnaast om terug te keren naar de oorspronkelijke aanpak van de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek. Dat ging uit van kleinschalige opvang. De burgemeesters zien Crailo nog steeds als de meest geschikte locatie voor zulke opvang.

Verantwoordelijkheid

Namens de gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek verklaart de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, het standpunt van de burgemeesters: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid naar de opvang van vluchtelingen in de regio uiterst serieus. Er bestaat zeker draagvlak voor de komst van vluchtelingen, maar we constateren ook dat de onrust en de zorgen over grootschalige opvang fors zijn toegenomen. Behoud van maatschappelijk draagvlak is voor ons essentieel, net als het zorgen voor een veilige leefomgeving voor iedereen.”

Gesprek met bevolking

“We blijven de komende maanden in gesprek met de bevolking, provincie en COA over hoe de opvang in de praktijk uitpakt. We zullen in een serie kleinschalige, buurtgebonden bijeenkomsten luisteren naar onze inwoners, met hen in gesprek gaan over thema’s als veiligheid en leefbaarheid en de ideeën optekenen die inwoners hebben om een bijdrage te leveren aan de opvang.”

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief