WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Coalitie CDA, PvdA/GL, DB
Wijdemeren, wo 14 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmorgen presenteerden de fractievoorzitters van DorpsBelangen, het CDA en de PvdA/GL het nieuwe coalitieakkoord en de beoogde nieuwe DB wethouder.

Update 14-12-2016, 17.48: D66 voorman Joost Boermans ontkent de mededeling van Jan Verbruggen (CDA) dat er met zijn partij gesproken is. Zie tweet onderaan.

Update 14-12-2016, 23.20: Jan Verbruggen (CDA) reageert op het verzoek van Joost Boermans (D66) om te preciseren wanneer er met hem gesproken is en waarover. Zie onderaan.


Jan-Jaap de Kloet voor een enorme luchtfoto van Wijdemeren.

Meer foto's volgen later vandaag.

Onder ruime tegenwoordigheid van de pers en enkele raadsleden zaten René Voigt (DB), Stan Poels (PvdA/GL) en Jan Verbruggen (CDA) in het gemeentehuis samen achter de tafel om een persconferentie te geven over het bereikte coalitieakkoord. Jan Verbruggen opende met de mededeling dat hij blij is, maar toch liever niet in deze positie hier de aftrap moest geven. Na 24 november, toen de breuk met de VVD ontstond, is door de drie partijen op initiatief van het CDA onderhandeld met DB en met de PvdA/GL om tot een werkdocument te komen voor de resterende anderhalf jaar. (De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2018.)


Op de rug gezien de pers.
V.l.n.r.: Ruud Bochardt (GooiTV), Ronald Frisart (G&E), Rik Jungmann (WWK), Saskia Luijer (WW).

Jan Verbruggen gaf aan wat de accenten in de nu afgesloten coalitieovereenkomst zijn. Het belangrijkste is dat de in november vastgestelde begroting voor 2017 en verder gehandhaafd blijft.

De volgende beleidsvoornemens worden toegevoegd:

  • Wij geven uitvoering aan het in de raad van 24 november 2016 aangenomen
    amendement, waaronder het opstellen van een Plan van Aanpak voor in ieder geval de ondersteunende processen, zoals de zgn. PIOFACH-taken.
  • Wij starten met het opstellen van een kernenbeleid, waarin de dorpskernen centraal worden gesteld en de invloed van de inwoners van de dorpskernen wordt vastgelegd.
  • Wij voelen de urgentie om op korte termijn door te pakken en met alle betrokken partijen tot afspraken te komen voor het afsluiten van een gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen, met uitvoeringsagenda’s op het gebied van Recreatie & Toerisme, Water, Leefomgeving/attractiviteit, Natuur & Landschap en Waterplantenproblematiek.
  • Behoud van arbeidsplaatsen in onze regio wordt voortvarend in regionaal en MRA verband opgepakt. Wij stellen hiervoor capaciteit beschikbaar.
  • Wij spreken af dat overschotten van de middelen in het sociaal domein beschikbaar blijven voor de doorontwikkeling van de decentralisaties (transformatie en innovatie).

Tevens worden twee onderwerpen geaccentueerd:

  • Wij zetten verder in op verbetering van de communicatie met de inwoners en vroegtijdige inspraak.
  • De recent ingezette positieve lijn van meer aandacht voor duurzaamheid en ecologie in de gemeentelijke organisatie en in het gemeentelijk beleid wordt voortgezet.


Achter de pers zitten o.a. de wethouders Betske van Henten (CDA) en Sandra van Rijkom (PvdA)

Heel veel zal er niet veranderen de komende korte periode, zo verklaarde René Voigt. Het belangrijkste is dat de fusiediscussie voor het moment van de baan is en dat DB zijn verantwoordelijkheid nam om de bestuurbaarheid van Wijdemeren te garanderen. Jan Verbruggen verklaarde dat er rond de breuk met de VVD ook gesprekken waren met andere partijen dan alleen DB, zoals met fractievoorzitter Joost Boermans van D66. 1)


De ondertekening.
V.l.n.r. Stan Poels (PvdA/GL), Jan Verbruggen (CDA) en René Voigt (DB)

Nieuwe wethouder

René Voigt (DB) memoreerde "zijn naam wordt genoemd", hij introduceerde de nieuwe beoogd wethouder Jan-Jaap de Kloet. Jan-Jaap de Kloet is al lang lid van Dorpsbelangen. De laatste tijd als vice-voorzitter van die kiesvereniging. In de raad van 22 december zal DB Jan-Jaap de Kloet voorstellen als wethouder. Het is daarna aan het college om de portefeuilleverdeling te maken, maar de verwachting is dat hij de complete portefeuille van Peter Smit, de afgetreden VVD-wethouder integraal zal overnemen. Die portefeuille omvat financiën, recreatie en toerisme, grondzaken, waterbeheer, inkoop en milieu/duurzaamheid.

Familiedynastie

Jan-Jaap de Kloet is gehuwd, heeft drie kinderen en woont in Kortenhoef. Hij werkte eerder bij diverse media zoals De Telegraaf, Spits en De Gooi- en Eemlander. Jan-Jaap de Kloet neemt nu, na twaalf jaar, het stokje over van zijn vader Co de Kloet, die vele jaren raadslid en wethouder was in 's-Graveland en Wijdemeren. De grootvader van Jan-Jaap de Kloet was Cor de Kloet, die wethouder was in de gemeente Kortenhoef voor de herindeling tot 's-Graveland in 1966. Andere familieleden in de dynastie zijn Ria Hennis, zijn tante van moederszijde, Henk de Kloet, die vele jaren raadslid was in 's-Graveland en Kortenhoef en wat verder weg Jeanine Hennis-Plasschaert, de huidige minister van Defensie en schoondochter van Ria Hennis.

 


Jan-Jaap de Kloet wordt geinterviewd door GooiTV.


1) Fractievoorzitter Joost Boermans (D66) twitterde vanmiddag rond half vijf:

@WWKrant nimmer benaderd!

en enige minuten later:

@WWKrant @gooieneemlander D66 wijdemeren heeft niet met cda /@JanVerbruggen10 gesproken over mogelijk toetreden coalitie. SVP corrigeren.

Niet geheel duidelijk is aan wie door hem gevraagd wordt om wat te corrigeren. Wij veronderstellen dat hij bedoelt dat fractievoorzitter Jan Verbruggen (CDA) moet corrigeren dat hij met Joost Boermans gesproken heeft.

Red. WWK.


Reactie Jan Verbruggen (CDA):

Jan Verbruggen laat desgevraagd weten dat er geen gesprekken met D66 en DLP waren over coalitievorming, maar wel voor de raad van 24 november over de inhoud van het amendement van D66.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief