WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Dorpsbelangen jan. 1994
's-Graveland, ma 1 augustus 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Bij het opruimen stuitten wij op een verkiezingspamflet van Dorpsbelangen uit 1994. Een foto van de lijst voor de verkiezingen die in maart van dat jaar werden gehouden.

Het bladeren door het pamflet van Dorpsbelangen roept veel herinneringen op. We schrijven 1994. Om precies te zijn 16 januari 1994 op het pleintje voor sporthal De Fuik. Dorpsbelangen, toen alleen nog een lokale partij in 's-Graveland, had de langste kandidatenlijst van alle partijen. Heel verstandig, want er waren dertien raadszetels te verdelen en de kiesdeler lag ergens tussen de 350 en 400. Met dertig mensen op de lijst leverde dat vrij simpel een zetel op als alle familieleden en vrienden van de dertig kandidaten hun stem op hun familielid/vriend uitbrachten. Dan heb je zo die 350 stemmen te pakken.

Dorpsbelangen gaf een verkiezingsprogramma als krant uit. De Dorpsbode 3e Jaargang Nr. 1. De ondertitel was "Verschijnt als het nodig is". Kennelijk was het dus nodig.

Het aardige van deze foto is dat er veel, ook nu nog bekende gezichten, op staan. Wiet van den Brink, Co de Kloet, Henk de Kloet, René Voigt, Els Riebroek en Krijn Spaan om er een paar te noemen. Maar ook een aantal van die echte dorpsmensen, die ons inmiddels helaas ontvallen zijn. Piet Nijssen, Wout Hilhorst, Wiep van Dalen en Gerard van Houten om wat andere namen te noemen.

Het programma

Het is een plezier om het programma te lezen, dat overduidelijk werd geschreven door niemand minder dan Co de Kloet/Putter. Een klein citaat:

"Dorpsbelangen was het afgelopen jaar vaak de gebeten hond. Een breed scala aan verwijten viel ons in de gemeenteraad ten del. We speelden op de man. We verziekten de sfeer in de Raad. We deden aanvallen op de persoonlijke integriteit van de raadsleden. We voerden frustratiepolitiek en staken ons in het camouflage-pak van de guerilla-strijders.
Welja, welja! Luitjes, het ruikt hier naar spruitjes, antwoordden we deze bestuurders met hun liefde voor onvoorwaardelijke trouw aan het gezag en de onderdanige burgerlijke gehoorzaamheid. Met de pet in de hand is niks voor ons."

Deze teksten klinken ons bekend in de oren....

De verkiezingsuitslag


De fractie. V.l.n.r. Henk de Kloet, Co de Kloet en René Voigt.
(Zo te zien waren zware snorren van flink formaat in de mode.)

Hoe de verkiezingen afliepen staat op deze page in ons archief. Dorpsbelangen behaalde 3 zetels, net als het CDA. Zes van de dertien. PvdA/GL, VVD en D66 hadden ieder twee zetels en Algemeen Belang van Win Reijmerink kreeg 1 zetel. Na de coalitieonderhandelingen werd een Paars+ college gevormd met deze vier partijen. Het CDA en Dorpsbelangen, die in de raadsperiode daarvoor de twee wethouders (De Kloet (DB) en Torsing (CDA))hadden geleverd, zaten plotseling in de oppositie.

bron
DB
foto
DB/Kastermans
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief