WIJDEMEERSE WEBKRANT
Een Derde tegen Fusie
Wijdemeren, vr 5 augustus 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het burgerinitiatief Wijdemeren2020 verzamelde 6837 handtekeningen tegen een eventuele fusie met Hilversum. Dat is ruim een derde van alle stemgerechtigden.

Update 5-8-2016, 22.30: Wij begrepen dat 6837 de eindstand was. Friso van Voorthuizen laat weten dat dat niet het geval is. En Dick Koster uit Kortenhoef reageert ultrakort. Zie onderaan dit bericht.

In de Gooi en Eemlander van vanmorgen staan vier Ankeveners (Daaf Pos, Frank Senteur, Friso van Voorthuizen en Egbert Lambers) en een Loosdrechter (Ab Krook) , die het burgerinitiatief Wijdemeren2020 vormen, glimmend van trots op de voorpagina van het regiokatern. Zij zijn trots op het resultaat van hun handtekeningenactie, waarvan het resultaat over twee weken aan het gemeentebestuur zal worden aangeboden.

Er is voor die datum gekozen, omdat kort daarna het eindrapport van de bestuurskrachtmeting van de Provincie Noord-Holland beschikbaar zal komen. Voor het gemeentebestuur en het provinciebestuur is die uitkomst vooralsnog leidend om een besluit te nemen over een eventuele fusie met Hilversum (en/of Weesp).

Meer handtekeningen dan stemmen

In de krant wordt door Frank Senteur een vergelijking getrokken tussen het aantal stemmen op de hudige CDA-VVD-PvdA/GL coalitie tijdens de laatste verkiezingen (6560) en de nu verzamelde handtekeningen (6837). Hij noemt dat een duidelijk signaal dat er geen draagvlak voor een fusie is. Ook herhaalt hij de mening van Wijdemeren2020 dat er geen onderbouwing voor een fusie is, dat het coalitie-akkoord er met geen woord over rept en dat er geen bewijs is dat een fusie beter zou zijn. Ook stelt hij dat de bevolking niet gehoord is over het voornemen om te fuseren. Senteur stelt vast dat het CDA, de grootste coalitiepartij nu minder stellig is over de wens om te fuseren dan eerder. Alleen de PvdA/GroenLinks houdt volgens hem 'halsstarrig' vast aan de fusie.

CDA is niet doof


Jan Verbruggen

Theo Reijn

Jan Verbruggen, de fractievoorzitter van het CDA vindt het ook heel veel handtekeningen en zegt dat hij niet doof is voor de uitslag. Hij stelt de retorische vraag of een derde tegen een fusie vertaald mag worden als twee derde voor.
Ook wethouder Theo Reijn zal de uitslag zeker niet naast zich neerleggen. Hij kondigt aan dat de gemeente ook een enquête zal verspreiden in de hele gemeente. De uitslag daarvan en het eindrapport van de bestuurskrachtmeting , dat eind september besproken zal worden, zullen de basis vormen voor de knoop die raad en college eind van het jaar moeten doorhakken.

Dossier Bestuur Gooi en Vechtstreek


Beste Rik,

Altijd leuk als je een stukje over Wijdemeren2020 en de Petitie plaatst. Maar je bent wat voorbarig met je conclusie en de titel van het stukje. De eindstand van het aantal ondertekeningen van de Petitie is namelijk nog niet bekend. We zijn nu de balans aan het opmaken en verwachten binnenkort de eindstand te kunnen publiceren.

De aantallen die jij noemt van 6837 handtekeningen is de tussenstand van twee maanden geleden, zoals te zien is op onze website www.wijdemeren2020.nl .

Nog even geduld, we houden de spanning erin.

met vriendelijke groet,

namens Wijdemeren2020,
Friso van Voorthuizen


Die fusie daargelaten (daar vind ik dingen van) is de reactie van Jan Verbruggen veelzeggend. En dom. Ja Jan, het betekent dat tweederde van de kiezers geen behoefte heeft aan een college met het CDA.

Dick Koster
Kortenhoef

bron
G&E
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief