WIJDEMEERSE WEBKRANT
Alleen de Barkruk is Jeugdig
Wijdemeren, vr 30 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Rosalie van Rijn (CDA) zag de grijze haren bij Wijdemeren2020. Van de organisatoren, de (oud-) politici en in de zaal. Het woordje jeugd hoorde zij geen enkele keer.


Rosalie van Rijn (CDA)

ingezonden brief

Alleen de Barkruk is Jeugdig

Vijf nette fractievoorzitters van boven de 40, aan tafel over een fusie! Het enige jeugdige aan deze discussie is de barkruk waarop zij zitten!

Ik schrijf dit stuk als jongste raadslid (24 jaar) van de gemeente Wijdemeren. Binnen de gemeente wordt er een discussie gevoerd over de toekomst van Wijdemeren, zelfstandig al dan niet?
Als raadslid volg en neem ik deel aan de discussie over de toekomst van Wijdemeren. Ook ik ben op de Dorpsavonden geweest.

Afgelopen maandag was ik bij het initiatief van Wijdemeren2020. Deze avond was een burgerinitiatief van vijf mannen van boven de 50 jaar. Een prima initiatief trouwens. Er wordt veel waarde gehecht aan deze avonden, terecht natuurlijk. Maar laten we eerlijk zijn, de gemiddelde leeftijd van de inwoners op deze avond is hoog. Deze avonden geven geen goede weerspiegeling van de inwoners van Wijdemeren. We praten over de toekomst van onze gemeente en daar mag de mening van de jeugd niet in ontbreken!
Waarom komt de jeugd dan niet hoor ik u denken? Ik zou het niet weten…… Misschien omdat wij ze het belang van deze discussie niet in laten zien. Tot nu toe gaat de discussie nog geen enkele keer over de jeugd en de toekomst, maar wordt de discussie vooral ingegeven door angst uit het verleden. Natuurlijk kan de jeugd komen, maar volgens mij is het onze taak, als raadsleden, zelf de jeugd op te zoeken. En geloof me ik doe dat veelvuldig!

De discussie die op deze avonden gehouden wordt gaat steeds weer over hetzelfde ’wel of geen fusie’. Zelf vind ik dat jammer. Dit zou de discussie in mijn ogen niet moeten zijn. Als ik naar de fractievoorzitters luister, hoor ik overal de wens het liefst zelfstandig te blijven als gemeente Wijdemeren. Het antwoord op de vervolgvraag ‘wat als we niet zelfstandig kunnen blijven’ is veel interessanter. Dat bepalen wij niet maar een onafhankelijke meting (bestuurskrachtmeting) die de gemeente Wijdemeren toetst op de uitvoering van haar taken. Komt hieruit dat we zelfstandig kunnen blijven, schudden we elkaar de hand en gaan we zelfstandig door.

De discussie wat als…. is veel leuker omdat hier de wezenlijke verschillen zitten. Welke richting wil je op, naar Stichtse Vecht, met al zijn mooie kleine kernen aan de Vecht. O wacht, ik vergeet nog iets, Maarssen, ja mensen, Maarssen is de hoofdkern van Stichtse Vecht. Of wil je liever richting Hilversum ‘de grote stad.

De vraag voor een volgende discussie zou dus moeten zijn: als het niet anders kan en de gemeente moet fuseren met wie dan? Maarssen of Hilversum? Uit de voorkeur van sommige partijen blijkt dat zij meer voelen voor Stichtse Vecht omdat die hetzelfde zogenoemde “DNA” heeft als Wijdemeren. Dit doet mij vermoeden dat deze partijen niet praten met de jeugd. Ik hoor nooit van vrienden dat ze bang zijn voor het ‘grote’ Hilversum, het tegendeel is waar! Waarom zou de keus voor Hilversum in mijn ogen een goede zijn voor de jeugd, op het moment dat wij als gemeente niet anders kunnen?

Misschien wel de belangrijkste reden voor mij om tegen een eventuele fusie met Stichtse Vecht te zijn, is de huisvesting van jongeren. Op dit moment vindt de huisvesting van jongeren plaats binnen de regio Gooi en Vechtstreek. Er bestaat een kans dat deze samenwerking eindig is op het moment dat wij samen zouden gaan met Stichtse Vecht. Besef u wel dat onze jeugd dan als één van de laatste aan de beurt is voor een sociale huurwoning in Hilversum! Een bijkomend voordeel is dan wel dat de jeugd voorrang krijgt in Maarssen. Yesss hoor ik al roepen!!!

Op de avonden hoor ik veel angst dat Hilversum onze gemeente gaat volbouwen. In Wijdemeren klagen we al tijden over het feit dat er te weinig betaalbare woningen zijn. Als Hilversum ons hier nou bij kan helpen, waarom niet? Dit is toch wat we willen? En denkt u nu echt dat Hilversum ons gaat volbouwen? Ik kan u vertellen dat dit door allerlei wetgeving en regels vanuit het Rijk en de provincie niet eens kan.
In de discussie wordt als argument naar voren gebracht om de voorkeur richting Stichtse Vecht kracht bij te zetten, dat je moet samenwerken met een gemeente met hetzelfde DNA. Waarom? Hoe saai is dat, een partner die hetzelfde is. In mijn ogen zijn de beste relaties, die relaties die je aangaat om elkaar aan te vullen. Handel allebei vanuit je eigen kracht en vul elkaar aan daar waar nodig en de ander tekort schiet!

Een kort voorbeeld, onze dorpen lopen leeg en zijn niet meer aantrekkelijk voor jongeren hoor ik vaak. Een aantal partijen geeft aan meer aantrekkingskracht te voelen voor Stichtse Vecht want ons DNA is zo gezellig hetzelfde met al zijn kleine kernen. Ook deze kleine kernen hebben te maken met wegtrekkende jeugd. Als je met elkaar samen gaat weet je zeker dat de gemiddelde leeftijd in de gemeente alleen maar verder stijgt. Dit lijkt me niet wenselijk in een tijd waarin participatie en elkaar helpen hoog in het vaandel staan. Een goede balans tussen jong en oud(er) bevordert in mijn ogen de leefbaarheid in de gemeente.

Graag wil ik het ook hebben over de werkgelegenheid. De werkgelegenheid die de gemeente Hilversum biedt ligt vele malen hoger dan de werkgelegenheid in Stichtse Vecht. Ik snap dat Hilversum iets meer inwoners heeft, maar ook als ik een vergelijking maak tussen de inwonersaantallen en de werkgelegenheid biedt de gemeente Hilversum (procentueel) veel meer werk!

Natuurlijk weet ik dat dit niet allemaal directe redenen zijn voor een eventuele fusie, maar alstublieft, als blijkt dat we niet anders kunnen en moeten kiezen, denk dan ook aan de jeugd; de toekomst van onze gemeente!

Rosalie van Rijn
Raadslid CDA

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief