WIJDEMEERSE WEBKRANT
D66 Reageert
Wijdemeren, vr 30 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Fractievoorzitter Joost Boermans (D66) reageert op de ingezonden brief Ytzen Boersma gisteren in deze Wijdemeerse Webkrant.


Joost Boermans (D66)

ingezonden brief

D66 reageert

Geachte Webkrant,

Ytzen Boersma geeft een beschouwing over wat hij van de dorpsavond in Ankeveen vond. Hij heeft zich geiiriteerd aan de lichaamstaal van mij. Dat mag. Tijdens de avond stelde hij een vraag die ik netjes heb beantwoord. Dat hij het antwoord niet fijn vond mag ook.

Dat deze meneer Stan Poels (PvdA-GrLi) tot winnaar van de avond uitmaakt is niet zo opvallend. Als ik goed geinformeerd ben is deze meneer de partner van PvdA voorzitter en oud wethouder mw Moote. Hij staat hoe dan ook al jaren op de kandidatenlijst van de PvdA (en nu ook PvdA-GrLi) in Wijdemeren. Hoezo dus objectief… Ik vind het dus niet opvallend dat hij zijn eigen fractievoorzitter tot winnaar benoemd. Dat hij mij afvalt beschouw ik maar als een compliment. Jammer dat het niet over de inhoud gaat. En jammer dat hij mij de kwalificaties verder geeft als zijnde ‘wethouder voor spek en bonen’. Ps. De portefeuille die ik had was een stuk groter dan wat de huidige PVDA wethouder heeft. Dus heeft zij dan alleen het spek of juist de bonen? Overigens: Als ik de partner van de D66 voorzitter vraag wat zij van de avond vond krijg ik ook de complimenten. Dat Putter –geen D66 lid- mij deze toeschoof heb ik extra gewaardeerd.

Wat betreft de inhoud:

Ik had graag ook in Ankeveen de discussie met CDA, VVD en PvdA/grLi verder gevoerd. De opzet van de avond was dat wij de vragen uit de zaal zouden beantwoorden. Daar heb ik me aangehouden.

D66 heeft aangegeven dat ze het onbegrijpelijk vindt dat CDA, VVD en PvdA-Groenlinks nu al pleiten voor fusie (zie de brieven die na hun goedkeuring naar de provincie zijn gegaan en waarin ‘fusie tussen Hilversum en Wijdemeren’ wordt voorgesteld als richting.) D66 wil –zoals ik ook in Ankeveen heb aangeven- dat eerst wordt onderbouwd of en zo ja hoe zwak wijdemeren is en op welke onderdelen dan. Dat wensen wij ook van de omringende gemeente te zien, dus ook van Hilversum. Te meer omdat zelfs de provincie in 2014 nog schreef dat Hilversum zichzelf opnieuw moet uitvinden en de afgelopen jaren geen goede rol in de regio heeft gespeeld maar vooral op zichzelf gericht is. Het zal je mogelijke huwelijkspartner maar zijn…

En ja, dat D66 het stadse van Hilversum niet als meest logische partner voor Wijdemeren ziet, mag niet verrassend genoemd worden. Wijdemeren is in oppervlakte groter dan Hilversum en heeft ongeveer een derde van het aantal inwoners. De beide gemeente lijken niet op elkaar en zijn zeer verschillend. Wij zijn een kleine dorpen gemeente. Wij hebben geen hangjongeren zoals op de Groest of andere ‘stadse’ problemen. Wij worstelen met kleine scholen en genieten van een frisse buitenlucht en het uitzicht over de plassen en de weilanden. Wij willen geen torenflats maar openheid en vergezichten.

Tenslotte het referendum

Dat uw fractievoorzitter de inwoners van Wijdemeren letterlijk ‘te dom’ acht om een keuze te kunnen maken tussen fusie met Hilversum: ja of nee, dat mag u en hij vinden. Als u goed geluisterd had, dan had u gehoord waarom D66 het referendum voorstel heeft ingediend. Tijdens de verkiezingen is er niet een partij geweest die in zijn programma had staan dat ze voor fusie met Hilversum is en dat ook zo snel mogelijk wenst. Sterker nog de VVD voerde zelfs champagne ‘voor een zelfstandig Wijdemeren’. Maar tja, de VVD durfde het debat met de inwoners ook niet aan te gaan... D66 vind dat je kiezers serieus moet nemen. Niet A zeggen en B doen.

WIj willen dus geen fusie-besluit dat genomen wordt door deze gemeenteraad. Wij willen dat een nieuw gekozen gemeenteraad zich daarover uitspreekt waarbij de kiezers vooraf weten dat een stem op het CDA betekent voor fusie met Hilversum en een stem op D66 tegen fusie met Hilversum. Net als de helderheid rondom de bloembakken tijdens de vorige verkiezingen. Dan kan je met recht spreken over een gekozen gemeenteraad als volksdemocratie en over een mandaat van de kiezer. Dus eerst verkiezingen in 2018, dan een definitief besluit rondom fusie. Aangezien dit college alles in het werk stelt om vooral voor de verkiezingen zo’n fusiebesluit door de huidige gemeenteraad te laten nemen hebben wij het instrument van noodrem –referendum- geheel uitgewerkt en ingediend. Dat CDA, VVD en PvdA-grLi dat hebben afgestemd zegt veel.

Joost Boermans
Fractievoorzitter D66 Wijdemeren

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief