WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vluchtelingen Aangekomen
Kortenhoef, za 3 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmiddag rond drie uur kwamen drie bussen met vluchtelingen uit Laren aan bij sporthal De Fuik in Kortenhoef waar in alleriijl alles in gereedheid was gebracht om ze te ontvangen.


Met je kostbaarste bezit naar Kortenhoef.

De komst van de, overwegend Syrische, vluchtelingen deed vooraf stof opwaaien, maar liet ook zien waar een kleine gemeente met meerdere kernen toe in staat is.

Pittige avond

Afgelopen donderdagavond werd een informatieavond gehouden op het gemeentehuis. "Een pittige avond" :aldus de burgemeester. De emoties tijdens die avond waren zeer gemengd. Er was een groep die zich met hand en tand verzette tegen de komst van de vluchtelingen en dat duidelijk, met gebaren en geluiden, liet merken. De grootste groep was niet negatief, maar keek de kat uit de boom. En er was een groep die direct positief tegenover de ontvangst van de vluchtelingen stond en meteen begon mee te denken hoe geholpen kon worden. Burgemeester Martijn Smit, die de avond leidde dacht en hoopte dat de aanwezigen over het algemeen positiever de bijeenkomst verlieten dan de gemoedstoestand waarmee men gekomen was.

Tien dagen

Gisteren, de dag voor de aankomst van de 104 vluchtelingen in Kortenhoef, waren er verschillende media die aandacht schonken aan dat feit en aan de oproep die burgemeester Smit deed om het verblijf niet te beperken tot 72 uur, zoals het COA noodopvang definiëert, maar te verlengen tot tien dagen. Met die oproep haalde Martijn Smit o.a. de opening van het RTL Nieuws van gisteravond. Het gesleep met vluchtelingen om de 72 uur vond hij, en met hem de raad, een slechte zaak. De mensen komen niet tot zichzelf en de vrijwilligers rondom de vluchtelingen krijgen niet de gelegenheid om ook maar iets met elkaar op te bouwen in die korte periode. Het ziet er dan ook sterk naar uit dat de tijdelijke bewoners van De Fuik tien dagen zullen blijven.

30 kinderen

Vanmiddag arriveerden de bussen die de vluchtelingen uit Laren naar Kortenhoef brachten. Honderdvier personen, waarvan 30 kinderen. Overwegend Syrische vluchtelingen en een stuk of tien, vijftien Eritreërs. De sporthal was in gereedheid gebracht met stretchers en dekens. Aan de muren van de sporthal waren tekeningen van Kortenhoefse kinderen opgehangen, waarop de nieuwe bewoners welkom werden geheten. Op de parkeerplaats naast de Fuik staan twee tenten waarin men kan verblijven en eten. Voor de kinderen was er een luchtkasteel opgesteld.

Spullen sorteren

Het ontvangstcomité bestond uit vrijwilligers, ambtenaren van Wijdemeren, van het COA het Rode Kruis, de burgemeester en enkele raadsleden. Het kenmerk van het ontvangstcomité was echter bescheidenheid en terughoudendheid om de vluchtelingen niet in verlegeneheid te brengen. Op afstand hielden twee politiemensen de zaak in de gaten. Auto's van de gemeente brachten spullen en proviand van de gemeentewerf naar de sporthal. Op de gemeentewerf waren vanaf vanmorgen vroeg vrijwilligers bezig om spullen in ontvangst tenemen en te sorteren. Er heerste een bijna feestelijke, maar ook wat gespannen sfeer voor de dingen die komen gingen. De gemoedstoestand van alle aanwezigen was er één van we gaan er samen wat van maken, zoals alleen Wijdemeren dat kan.

Stoptober, nu even niet...

Het was stralend zonnig weer, wat de ontvangst veel plezieriger maakte. Uit de bussen kwamen complete gezinnen, met kinderen in alle leeftijden, maar ook mannen en vrouwen alleen. Allen sjouwend met hun hele bezit in AH tassen en rolkoffers. Nadat men zijn intrek had genomen in de sporthal werd het tijd voor een sigaretje in de zon. Er werd snel een grote asbak naar buiten gehaald om het terras een beetje schoon te houden. De hele middag viel er geen onvertogen woord, maar was de sfeer ontspannen.

G&V doe iets!

Afgezien van Laren en Wijdemeren gebeurt er niet veel in de regio. Hilversum heeft aangekondigd diep na te gaan denken over de opvang (Philipsgebouw, GAK?). Maar daar blijft het bij, bij dat denken in radiostilte.
Ook in andere gemeenten in de regio is nou niet bepaald sprake van koortsachtige activiteit om de helpende hand te bieden. wel zwijgzaamheid. De provincie dacht Crailo te kunnen verkopen voor veel geld en weerstaat daarom de druk om de Palmkazerne weer in gebruik te nemen als AZC. Het gebruikelijke regionale meestribbelen tot kunst verheven. Om kort te gaan: "Hallo Gooi en Vechtstreek!!! Is u daar? Doe ook iets!"

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief