WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Voer voor Statistici
Nederhorst den Berg, za 3 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

74 procent van de 615 respondenten van de DB enquête is tegen een fusie. Is 74 procent van alle Wijdemeerders dat dus ook? Dat is volstrekt onzeker, zegt Ralph Valkonet.

Het maken van een enquête is vakwerk. Zijn de ge-enquêteerden wel een representatieve doorsnede van alle Wijdemeerders? Wat is de foutenmarge bij een selectie van 615 van de pakweg 20.000 stemgerechtigde Wijdemeerders? Dat is het soort vragen dat Ralph Valkonet terecht aan de orde stelt.

ingezonden brief

In verschillende berichten van de laatste tijd staat dat maar liefst 74% van de inwoners van Wijdemeren voor een zelfstandig voortbestaan van de gemeente Wijdemeren is. Dit percentage is gebaseerd op een enquête die Dorpsbelangen in februari van dit jaar heeft uitgeschreven.

Het is natuurlijk prachtig dat onder inwoners gevraagd wordt hoe zij staan tegenover een bepaald standpunt. Alleen het is wel jammer dat de uitkomst daarvan vervolgens uit zijn verband wordt getrokken. Er hebben inderdaad 614 inwoners een reactie gestuurd en de uitkomsten van de enquête zijn verwerkt in een uitvoerig rapport. Maar, om de uitkomst daarvan vervolgens zonder blikken of blozen door te trekken naar de totale populatie van Wijdemeren gaat wel erg ver. Er zijn wel wat vraagtekens te plaatsen of de uitkomst wel één op één te vertalen is van de populatie die aan de enquête heeft meegedaan naar de alle inwoners van Wijdemeren.

Dit is erg jammer want hierdoor kan je het argument dat 74% van de inwoners tegen een fusie is heel makkelijk naast je neer leggen en is de kracht van de hele enquête verdwenen. Een gemiste kans vind ik.

Ralph Valkonet
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

Als er onder onze lezers iemand is met kennis van statistiek, dan horen wij graag zijn of haar mening over de representativiteit van de enquête en die 74%, als daar al iets over te zeggen is.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief