WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Samenwerken Ja, Fusie Nee
Wijdemeren, vr 2 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Waar moet Wijdemeren heen? Daarover is Jan-Jaap de Kloet (DB) het oneens met Rik Jungmann. Hij pleit voor voortzetting van de samenwerking met Weesp en Stichtse Vecht.

ingezonden brief

Samenwerken is wel wat anders dan fusie

De persoonlijke noot van Rik Jungmann (‘Walletje en Schuurtje’) over de discussie rondom fusie en samenwerking tussen Hilversum en Wijdemeren en de rol van de inwoners van Wijdemeren, vertoont wat zwakke punten en missers.

Rik beweert dat de inwoners niet zijn geraadpleegd toen de samenwerking in SWW verband aan de orde kwam. Dat klopt en was ook terecht. Het betrof immers een samenwerking met andere gemeenten zonder dat daarbij de zelfstandigheid van Wijdemeren in het geding was. Samen sta je sterker maar je blijft wie je bent.

In de huidige politieke koers wordt afgestevend op een FUSIE met Hilversum. Dat is totaal iets anders dan samenwerken. Met als gevolg dat bij een fusie Wijdemeren niet meer zelfstandig kan voortbestaan. Rik meent dat daarover dus ook geen stem van de inwoners hoeft te klinken. Onterecht gezien de zeer ingrijpende veranderingen die op de loer liggen.

Wij (DorpsBelangen) vinden dat die stem dus WEL belangrijk is. En daarom ook hebben wij eerder dit jaar de daad bij het woord gevoegd. We hebben de al veel besproken en aangehaalde enquête Zelfstandigheid Wijdemeren uitgevoerd. De resultaten daarvan waren helder als glas. Maar liefst 74% van de inwoners is voor het zelfstandig voortbestaan van Wijdemeren. Daarvan was 64% voor samenwerking met Stichtse Vecht en Weesp. Duidelijker kun je het niet krijgen.

Wat Rik vergeet te melden is dat eerdere samenwerking met Hilversum, bijvoorbeeld in het zo belangrijke sociale domein, al faliekant misliep. Dus waakzaamheid is zeker geboden. Natuurlijk is samenwerken in Gooi en Vechtstreek mogelijk. Maar dat kan ook met Weesp en Stichtse Vecht op punten waar dat nu al gewoon goed werkt.

Het argument dat Rik niets heeft met Woerden of Nieuwegein, komt goed uit. Die twee plaatsen liggen geen van beide in Stichtse Vecht. Hebben we dus niks mee te maken.

Jan-Jaap de Kloet,
Vice-voorzitter bestuur DorpsBelangen

Naschrift Rik Jungmann:

De SWW samenwerking werd bedacht tegen de achtergrond van de voornemens van Minister Ronald Plasterk om alle gemeenten minimaal 100.000 inwoners te laten hebben en de superprovincie Utrecht-NoordHolland-Flevoland. Toen werd niet zo expliciet gezegd dat het einddoel de gemeente SWW met 105.000 inwoners was. Maar soms werd het in de marge wel opgemerkt als mogelijk einddoel.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief