WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Korten op Poetshulp
Wijdemeren, 30 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Er komen in het land veel klachten bij gemeenten over het korten op huishoudelijke hulp na 1 januari. In Wijdemeren lijkt het probleem echter weinig te spelen.

In Binnenlands Bestuur van 23 januari stond een artikel over de klachten in het hele land over de korting op huishoudelijke hulp. Er doen verhalen de ronde over de manier waarop gemeenten de korting op de huishoudelijke hulp aankondigen. Per telefoon, per brief, met verplicht keukentafelgesprek, maar ook zonder enig voorafgaand overleg met de inwoner. In Dantumadiel sleepte een bejaard echtpaar de gemeente voor de rechter omdat er geen (verplicht) keukenrtafelgesprek had plaatsgevonden. Het echtpaar won de zaak.

Weinig klachten in Wijdemeren

Wij vroegen de lokale ANBO afdeling Wijdemeren of er klachten zijn binnengekomen, maar dat is nauwelijks het geval. Een goed teken.

Wilt u iets kwijt over uw situatie, dan kunt u reageren naar de WWK.
(Wilt u dat uw reactie gepubliceerd wordt, dan laat u het vinkje op "Ja" staan. Zo niet, vergeet dan niet dat vinkje uit te zetten.)

Bericht in Binnenlands Bestuur
23 januari 2015

Korten op Poetshulp

Gemeenten die korten op de huishoudelijke hulp hebben de afgelopen drie weken veel klachten daarover gekregen. De gemeente Utrecht springt er negatief uit. Er zijn al ruim 600 bezwaarschriften binnengekomen van inwoners die het niet eens zijn met het verminderd aantal uren dat ze krijgen. Dat schrijft de Volkskrant.

Extra juristen

Utrecht steekt daarmee met kop en schouders uit boven de andere gemeenten die de Volkskrant onderzocht, 20 in totaal. De rondgang concentreerde zich op de grote steden en op plaatsen waarvan bekend is dat zij fors bezuinigen op deze vorm van thuiszorg. De domstad heeft extra juristen ingehuurd om de bezwaren te behandelen. Utrecht heeft besloten dat er nog slechts anderhalf uur hulp in de huishouding gegeven wordt. Dit is de inwoners meegedeeld via een telefoongesprek. Voor mensen die meer dan vier uur hulp kregen, werd een keukentafelgesprek gevoerd, met dezelfde uitkomst.

Met de overgang van de zorgtaken naar de gemeenten, is een bezuiniging van 30 procent op de huishoudelijke hulp ingeboekt. Een kwart van de gemeenten heeft besloten helemaal te stoppen met het vergoeden van de poetshulp. Anderen leggen geld bij vanuit de eigen begroting. Na veel klachten heeft het kabinet besloten 190 miljoen extra in te zetten om de overgang te versoepelen. Veel gemeenten hebben dat geld aangevraagd. Voordat gemeenten de hulp kunnen schrappen of korten, moet er een keukentafelgesprek plaatsvinden met de burger om te bepalen of de burger met minder hulp toe kan. De gemeente Dantumadiel, die zonder gesprek de hulp van een oud echtpaar wilde schrappen, werd door de rechter teruggefloten.

Overgangsjaar

Ook in andere gemeenten die de huishoudelijke hulp grotendeels afschaffen, zoals Katwijk en Noordoostpolder, komen veel bezwaren binnen, maar relatief gezien minder dan in Utrecht. In sommige andere grote gemeenten is 2015 een overgangsjaar en krijgen ouderen en gehandicapten dezelfde hulp als in 2014. 'Bij die gemeenten komt de pijn van deze bezuiniging nog, evenals de bezwaarschriften', aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht in de Volkskrant. 

Niet heel groot

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid laat via het ANP weten de aantallen niet heel groot te vinden gezien de grote wijzigingen die hebben plaatsgevonden. Maar hij vindt het nog te vroeg voor een oordeel. Bij de ingestelde meldpunten is het volgens hem rustig. Gemeenten moet heel zorgvuldig handelen en als burgers niet tevreden zijn kunnen ze bezwaar maken, aldus Van Rijn. 'Dat is juist een van waarborgen die we in de wet hebben.'

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Binn. Bestuur
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief