WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hondenbelasting
Loosdrecht, vr 30 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Petra Lit uit Loosdrecht roept op om te protesteren tegen de hondenbelasting, omdat de opbrengst op de grote hoop gaat.

ingezonden brief

Hondenbelasting

Als u bij de gemeente niet geregistreerd staat voor de hondenbelasting, kunt u een bezoek van de hondenbelastingcontroleur verwachten. Heeft u wel een hond (of meerdere terwijl u slechts voor één hond betaalt), dan kunt u een aanslag verwachten én (heb ik me laten vertellen) een bekeuring.

Waarvoor betalen we in Wijdemeren hondenbelasting. Dat heeft de gemeente zelf aangekondigd in het weekblad Wijdemeren,  namelijk voor de algemene middelen. Niet voor de honden zelf, de hond is in Wijdemeren een ordinaire “melkkoe”. Dat betekent dat mensen met één of meer honden, meer belasting betalen dan mensen zonder hond; rechtsongelijkheid dus.

De overlast van hondenpoep is behoorlijk groot. Zelf ruim ik de uitwerpselen van mijn hond altijd op (met een speciaal zakje is dit echt niet smerig) maar het gebeurt mij regelmatig dat ik hierbij in de poep van een andere hond trap. Ik ben dus één van de weinige! Voor de gemeente daarom een “schone taak” om hier iets aan te doen. Bijvoorbeeld speciale uitlaatstroken of uitlaatveldjes die regelmatig worden schoongemaakt. Het plaatsen van afvalbakken met zakjes voor het opruimen van de poep van je eigen hond. Invoeren van de opruimplicht en deze dan ook handhaven.

Maar onze gemeente kiest er voor om hondenbelasting te heffen en dit geld te zien als extra inkomsten. Ik stel dan ook voor aan alle hondenbezitters om in bezwaar te gaan zodra de aanslag hondenbelasting op de deurmat valt. Dit zal waarschijnlijk niet direct helpen, want ondanks dat eerder door de rechter uitspraak is gedaan ten gunste van de hondenbezitters, is deze uitspraak in cassatie door het Hof vernietigd. Niet omdat het heffen van Hondenbelasting te maken heeft met hondenbezit maar slechts omdat artikel 226 van de Gemeentewet daartoe de mogelijkheid biedt. Dat in 2015!! Veel gemeenten hebben deze belasting dan ook al lang afgeschaft.

Laten we met zijn allen, d.m.v. bezwaar maken, een signaal afgeven aan deze gemeente zodat deze belasting wordt afgeschaft óf de opbrengt wordt gebruikt voor de honden.

Petra Lit,
Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief