WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Watertekort in 2020?
Wijdemeren, wo 28 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Volgens waterleidingbedrijf Vitens zal er in 2020 een snel oplopend watertekort in de regio ontstaan. Dat schrijft het bedrijf aan de provincie Utrecht.

Elf miljoen m3 water tekort

In Binnenlandse Bestuur staat een artikel waarin het probleem wordt beschreven.
Dat artikel opent met: "Utrecht, Amersfoort en het Gooi hebben op termijn meer drinkwater nodig. Tot 2020 is er nog niets aan de hand, maar in de jaren daarna loopt het drinkwatertekort op tot ongeveer 11 miljoen kubieke meter per jaar. Omdat het al gauw tien jaar kost om een nieuwe drinkwaterwinning in gebruik te nemen, moet de betrokken partijen nu al nadenken over oplossingen."

Water betrekken bij Waternet

Dat schrijft Vitens aan provinciale staten van Utrecht. Het bedrijf stelt voor om drinkwater voor het Gooi te gaan kopen bij Waternet dat (o.a. met de Loosdrechtse Waterleidingplas en de duinen) Amsterdam van drinkwater voorziet. Volgens Vitens speelt het probleem ook in Flevoland, waar nieuwe winplaatsen geopend moeten worden, evenals in Gelderland. Volgens Vitens is het probleem dat waterwinning steeds moeilijker wordt vanwege "de grootschalige bouw van nieuwe woonwijken" en de vele kabels in de grond.

Waar zijn NH en Flevoland?

Merkwaardig genoeg wordt in het hele artikel niet gerept over PWN, waarvan Wijdemeren het water betrekt. Ook komen de provincies Noord-Holland en Flevoland niet ter sprake, terwijl Vitens wel problemen in die provincies meldt. Het lijkt logisch dat Vitens de brief dan ook naar die provincies stuurt...

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief