WIJDEMEERSE WEBKRANT
Website: Snelheid vs. Archief
Wijdemeren, do 27 augustus 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De gemeente Wijdemeren blaast haar partijtje Twitter driftig mee. Per dag verschijnen er zo'n vijf tot tien Tweets met informatie en links naar gemeentelijke informatie.

Die links naar pagina's op de gemeentelijke website houden echter maar drie weken stand, want dan worden de berichten op die site verwijderd. Dat bleek ons een paar dagen geleden, toen wij al bladerend door gemeentelijke Tweets klikten op een link naar de proef met de nieuwe toeristische borden.

404 Page not found

Tot onze verbazing kregen wij een onvervalste 404 Page Not Found, maar dan verpakt in de Wijdemeers jasje. "Hoe kan dat?": vroegen wij ons af, want in de Tweet stond dat vier anderen ons voor waren geweest en de Tweet hadden doorgestuurd, geretweet. En dat doe je niet als de link morsdood blijkt te zijn. Toch?
Dus vroegen wij via Twitter aan onze altijd behulpzame vrienden van de afdeling communicatie van Wijdemeren of er iets mis was met hun website. Een link naar een pagina die (per ongeluk?) gewist was? Dat kan. Het gebeurt ons ook wel eens.
Omdat het antwoord met geen mogelijkheid in de 140 tekens van een Tweet te persen waren, kregen we een vriendelijk telefoontje met uitleg.

Nieuw beleid: Snelheid voor archief

Er is een nieuwe webmaster in Wijdemeren aangetreden, die een andere aanpak voorstaat. Het nieuwe beleid is: "Een website moet compact zijn en blijven om snelheid te kunnen bieden, vooral als er iets opgezocht wordt." Over de zoekfunctie van de gemeentelijke website wordt nog wel eens geklaagd vanwege de traagheid, zo vertelde men ons. En dus werd het mes gezet in de hoeveelheid informatie. Berichten, ouder dan drie weken, worden automatisch verwijderd. De archieffunctie, die de oude website had, is daarmee verdwenen. De gemeente Twitterde later: "@gemwijdemeren: @WWKrant we houden website zo compact mogelijk. Zo werkt de zoekfunctie beter. Nieuwsberichten worden na 3 weken automatisch verwijderd"

En dat is de reden dat de link in de Tweet van half juli verwees naar een pagina die al verwijderd was. Hij was bewust verwijderd. Die vier anderen, die geretweet hadden, deden dat natuurlijk op het moment dat de page nog niet gewist was.

Toch kan dat wel eens lastig zijn, want drie weken archief is natuurlijk helemaal niets. Het is nog korter dan de periode tussen twee raadsvergaderingen. En je wilt nog wel eens iets opzoeken dat langer geleden gepubliceerd werd. (Dat geldt zeker voor raadsleden en geinteresseerden. En websites die linken naar berichten op de gemeentelijke website hebben plotseling veel dode links, dus snelheid is ook niet alles lijkt ons.)

Bij oudere berichten kan de WWK soms uitkomst bieden als het gaat om een persbericht en als wij dat gepubliceerd hebben, zoals in dit geval over de toeristische verkeersborden. Is het een ander(niet pers-) bericht, zoals bijv. nu het bericht over het verplaatsen van de Smileys van de Herenweg naar Nederhorst, dan is dat bericht over drie weken weg en niet meer te vinden, zelfs niet snel... De bevlogen archivaris, de heer Spijkerman, van de gemeente, die eens per jaar in de commissie voor het voetlicht treedt en dan een geestige presentatie ten beste geeft, vindt hier ook vast iets van.

Raadsstukken?

En hoe zit het met de raadsstukken, notulen en collegeverslagen? Die blijven toch wel bewaard en toegankelijk mogen wij hopen. Dat vergaten we te vragen in dat telefoongesprek. Het antwoord past misschien in 140 tekens?

WWK: Archief voor snelheid

De WWK gaat juist voor de archieffunctie al gaat die bij ons ook sterk ten koste van even iets opzoeken. Maar zoeken met Google helpt ook vaak om iets uit 1998, 2006 of 2013 terug te vinden in ons archief van twintig jaar met pakweg 15.000 berichten uit het recente verleden. Be our guest.

Lees ook:


Archivaris, de heer Spijkerman

Vuurwerk, quads en archief
Een avond vol verrassingen
Vol lof over Wijdemeren

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief