WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
CDA-Wonder tijdens Raad
Wijdemeren, zo 28 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Tijdens de behandeling van het voorstel om de sterrenwacht van de KNVWS te subsidiëren voltrok zich een wonder. De subsidie bleek na een (CDA) schorsing verdubbeld.

Bij de behandeling van het agendapunt welzijnssubsidies stonden er twee nieuwe subsidies op het menu. Subsidie voor muziekeducatie en subsidie voor de inrichting van een sterrenwacht bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Die sterrenwacht wordt ingericht door de KNVWS, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde afdeling Het Gooi. Om de begroting van € 60.000 rond te krijgen werd aan een aantal buurgemeenten van Wijdemeren en aan Wijdemeren zelf een bijdrage gevraagd. De KNVWS vroeg éénmalig een bijdrage van € 6.000 aan Wijdemeren. Het college stelde voor om de helft toe te kennen aan de KNVWS, ofwel € 3.000.

In naam van de wetenschap


Martin Vuyk (VVD)

In de commissie van 3 september werd de subsidie ook besproken. Donderdag werd dat debat overgedaan. Martin Vuyk (VVD) kondigde aan dat hij een amendement "In de naam van de wetenschap" zou indienen om toch de gevraagde eenmalige zesduizend euro in 2015 uit te keren. Joost Boermans (D66) sprak zijn zorg over de begroting uit, maar gaf nog geen mening over het amendement. Ria Hennis (DB) daarentegen wilde niets uitkeren, omdat de welzijnssubsidies aan leden gekoppeld worden en niet aan telescopen of educatie. Ook zij maakt zich zorgen over de begroting.

VVD voor subsidie?

Rosalie van Rijn (CDA) was blij met de muzieksubsidie, net als alle andere partijen, maar met de sterrenwachtsubsidie wist zij in eerste instantie niet zo goed raad. Dus vroeg zij advies aan het college. Stan Poels (PvdA/GL) maakte van de gelegenheid gebruik om, net als tijdens de commissie, zijn verbazing over de VVD uit te spreken in een lichte sneer. "De VVD is normaal niet zo voor subsidie. Ik hoop dat u dat vaker gaat doen."
Om kort te gaan het voorstel zou het wel halen, maar het amendement ging een onzekere toekomst tegemoet met DB tegen en de PvdA/GL, D66 en het CDA nog onbeslist.

Gidsgemeente

In de tweede termijn deed Martin Vuyk weer een vlammend beroep op zijn collega-raadsleden. "De sterrenwacht komt in het hart van Wijdemeren, in de parel van de buitenplaatsen van 's-Graveland. Wij zijn gidsgemeente. En neem van mij aan, het zijn wetenschappers die deze subsidie vragen. Die zijn nauwkeurig. Ze vragen niet te veel en niet te weinig." Nadat Ria Hennis (DB) nogmaals haar "Nee" had uigesproken tegen de sterrenwacht en Joost Boermans (D66) Martin Vuyk een compliment had gemaakt voor zijn betoog, gebeurde het. Het CDA-wonder.


Rosalie van Rijn (CDA)

Rosalie van Rijn (CDA) vroeg volkomen onverwacht, pal voor de stemming over het voorstel, om een korte schorsing van twee minuten. Na de schorsing verklaarde zij dat het CDA niet kon instemmen met het voorstel omdat er twee sponsors voor de subsidie van de sterrenwacht zouden zijn gevonden. 1) De aandachtige luisteraar kreeg daarbij de indruk dat het CDA voorstelde om de € 3.000 euro subsidie niet door de gemeente, maar door sponsors betaald te laten worden.

Rondedansje

Nadat iedereen van de verbazing was bekomen kwamen de reacties. Martin Vuyk (VVD) deed nog net geen rondedansje van vreugde, omdat hij interpreteerde dat de gemeente het voorstel zou volgen, waardoor de sterrenwacht toch € 6.000 zou ontvangen dankzij een extra bijdrage van twee CDA-sponsors.. René Voigt (DB) was sprakeloos. "Dit kan niet. Waar zijn die sponsors? Kwam u die toevallig tegen op de gang? Wij moeten toch weten hoe hard de toezegging is en wie het zijn." Rosalie van Rijn (CDA) wilde er niets over kwijt. Burgemeester Martijn Smit was ook zeer verbaasd. "Ik wil me graag met deze gang van zaken bemoeien, nu niet, want de avond is nog lang, maar ik kom er wel op terug." Joost Boermans (D66) vond de zaak "heel verwarrend" en "echt bijzonder". "Wij zouden met het amendement instemmen, maar dat hoeft niet meer...." Hij wilde toelichten waarom D66 voor het amendement zou stemmen en zijn nogmaals zorg over de begroting duidelijk maken, maar burgemeester Smit kapte hem af: "U blijft vanavond hangen op interrupties, die halen de snelheid uit het debat."

Twee Wonderen

Bij de stemming bleek Dorpsbelangen moederziel alleen te staan. De rest van de raad stemde met 15 tegen 4 voor het complete voorstel in de overtuiging dat de € 3.000 van Wijdemeren aangevuld zal worden tot € 6.000 door het wonder van de CDA-schorsing. Ook het CDA stemde voor het voorstel, ondanks dat Rosalie van Rijn na de schorsing geopend had met de mededeling dat het CDA tegen het voorstel zou stemmen. Nog een wonder dus.

1) Op de opname van de vergadering te horen op ca. 1 uur en 30 min. na het begin.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief