WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zorg over Jeugdzorg
Wijdemeren, wo 3 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteravond kwam de commissie M en SZ bijeen. Gesproken werd over muziekonderwijs, een sterrenwacht en jeugdzorg en jeugdbeleid.

Het was de eerste commissie na het zomerreces. De leden kwamen fris en gebruind binnen en informeerden bij elkaar hoe hun vakantie was geweest. Om acht uur sharp opende voorzitter Jan Willen Nienhuis de vergadering die hij met zeer strakke hand leidde. OM even voor tien uur was de agenda afgewerkt, waarbij het agendapunt 9, de kosten van de implementatie van het Sociale Domein incl. enige tonnen aan ICT investeringen werd overgeheveld naar de commissie Bestuur en Middelen van aanstaande donderdag.

Muziekonderwijs

Het agendapunt welzijnssubsidies werd naar voren getrokken om de insprekers niet te belasten met het luisteren naar de overige (taaie) agendapunten. Inspreekster was Jeanne-Marie Veldboer, die bijgestaan werd door Titus Koster op de klarinet. Zij hield een pleidooi voor muziekonderwijs op alle basisscholen van Wijdemeren. De Stichting Muziekeducatie Wijdemeren wil dat onderwijs op poten zetten in samenwerking met de muzeikverenigingen in de kernen. Het initiatief kwam tot stand door Hetty Kastelein, die de partijen bij elkaar bracht. Om de inspraak kracht bij te zetten speelde Titus Koster een stukje van het thema uit het klarinetconcert van Mozart in A majeur KV 622. 1) Het raadsvoorstel is om jaarlijks ruim € 10.000 subsidie te verlenen, welk voorstel door de hele commissie van harte werd ondersteund.

Sterrenwacht

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) afdeling 't Gooi heeft samenwerking met Natuurmonumenten gestart om te komen tot een publiekssterrenwacht bij het bezoekerscentrum van NM in 's-Graveland. De vereniging vroeg € 6.000 euro eenmalige subsidie voor de inrichtingskosten aan Wijdemeren. Het college halveerde dat bedrag en is bereid om € 3.000 eenmalig subsidie toe te kennen. Het voorstel kreeg steun van alle partijen behalve van DB en de VVD. Ria Hennis (DB) vroeg of het principe van ledenaantallen voor subsidies verlaten is, Sita Vermeulen, die de inbreng van Martin Vuyk moest voorlezen, omdat voorzitter Nienhuis geen twee sprekers van één partij toestond, pleitte ervoor om de volle eenmalige € 6.000 toch toe te kennen vanwege het unieke karakter in de regio van het project. In de raad wordt afgemaakt welke subsidie de vereniging zal ontvangen. Wel is duidelijk dat de eenmalige subsidie van € 3.000 in ieder geval zal worden goedgekeurd.

Jeugdzorg en Jeugdbeleid

Het agendapunt werd geopend door de de projectleider Jeugd (SWW) en projectleider inkoop (Utrecht-West) die een presentatie gaven over de beleidsnota Transitie en Transformatie Jeugd 2015 “geen zorg om jeugdzorg”. In die presentatie zaten veel afkortingen en vakjargon. Rosalie van Rijn (CDA) pakte na afloop de koe bij de hoorns en vroeg wat enkele afkortingen betekenden omdat er soms geen touw aan vast te knopen was. Een andere vraag was of Wijdemeren met SWW in de categorie op tijd klaar voor 1 januari 2015 zit (wanneer de overgang naar de gemeente gebeurt) of dat SWW in de 25% gemeenten zit die niet op tijd klaar zal zijn. De projectleider sprak geruststellend dat SWW bij de overige 75% zit, die op tijd klaar zal zijn.

Liesbeth Siderius sprak in vanuit haar professie als kinderarts. Zij deed dat namens ouders van kinderen met aangeboren afwijkingen die veel aandacht en zorg nodig hebben. Zij vroeg hoe dat zal gaan na 1 januari. Mooie beleidsplannen en nota's, maar de groep waarover zij sprak maakt zich grote zorgen over de continuiteit van de zorg die hun kind nodig heeft en de kennis die wijkteams zullen hebben als zij de zorgvraag aan de keukentafel gaan inventariseren en beoordelen.

Er kwamen veel meer losse einden in het verhaal. Er moet nog "zorg ingekocht"worden. De privacy van de gezinnen die met jeugdzorg te maken hebben is nog niet op het gemeentehuis geregeld. Er wordt steeds gesproken over budgetbewaking, maar tegelijkertijd zeggen de wethouders dat een kind dat zorg nodig heeft nadat het budget op is toch geholpen wordt omdat het een open einde is. Ria Hennis (DB) en anderen hamerden hierop. De mist bleef echter hangen. Het is het één of het ander. In de WMO raad is de jeugdzorg niet vertegenwoordigd. Alle partijen vonden dat dat aangepast moet worden hetgeen toegezegd werd. Stan Poels (GL/PvdA) wil dat de dikke beleidsnota's nu een stoppen, maar dat praktische gevallen bekeken worden. "" Waar moet je problemen melden? Wie doet daar dan wat mee? Met wie moet ik bellen? Hoe gaan dingen lopen?" Ook wil Poels dat de keuze voor SWW nog niet definitief gemaakt wordt, maar dat overstap naar de Regio Gooi en Vecht open blijft. De worsteling tusen de beide samenwerkingsverbanden blijkt uit de stukken. Bijv. over welke GGD wordt gesproken? In Utrecht of in Hilversum.

Alles aanhorende is wel duidelijk dat er nog krap vier maanden over zijn om alles te regelen en organiseren, terwijl er ook nog in de tweede kamer gedebatteerd wordt over onderdelen en budgetten. Al met al Een hoogst onzeker verhaal.


Uw redacteur is een groot liefhebber van juist dit klarinetconcert van Mozart, dat ook gebruikt werd in de film Out of Africa over het leven van Karen Blixen in Kenia. Ooit kocht hij een uitvoering van het concert aan in Salzburg (de geboorteplaats van Mozart) uitgevoerd met Benny Goodman als solist. Een mooie uitvoering waarin te horen is dat de klassiek geschoolde Benny Goodman hier en daar de solo een beetje jazzy uitvoerde.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief