WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Waterkwaliteit Horstermeer
Horstermeer, vr 3 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Woensdag werd de waterkwaliteit in de Horstermeer besproken naar aanleiding van het overlijden van enkele paarden.


De heer Theelen en mevrouw Kamer.

In de commissie REO werd door mevrouw Kamer, de eigenaresse van de paarden en dierenarts Theelen van de universiteit Utrecht ingesproken over de waterkwaliteit in de Horstermeer. Mevrouw Kamer kaartte het probleem van de paarden die door het drinken van slootwater vergiftigd werden al eerder aan. Gebleken is dat de paarden, door in de Horstermeer water uit de sloot te drinken een ijzervergiftiging opliepen, iets wat bij paarden nooit voorkomt. De heer Theelen pleitte ervoor om nader onderzoek te doen en bood de diensten van de universiteit daarvoor aan.

Gert Zagt (DB), die ook dieren houdt, stak naar aanleiding van deze kwestie zijn licht op bij de landelijke SGD (Stichting Gezondheidsdienst voor Dieren). Die wist hem te vertellen dat voor alle dieren wordt afgeraden om ze uit de sloot te laten drinken, al gebeurt dat door hobbydieren toch regelmatig.

Wethouder Joep Frijdal (VVD) vertelde dat het water in de Horstermeer grondwater van de Utrechtse Heuvelrug is dat naar het laagste punt stroomt. Daarbij neemt het arseen en ijzer mee, iets dat niet te voorkomen is. De grond in de Horstermeer is ook arseenhoudend. Hij heeft de GGD om advies gevraagd. Er zal een onderzoek komen. Ook zal Wijdemeren voorlichting verzorgen aan de bewoners van de Horstermeer over de problematiek. (Overigens is Waternet primair verantwoordelijk voor de waterkwaliteit.)

Lees ook:

Waarschuwing Horstermeer

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief