WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hardloopparcours BRC
Nederhorst den Berg, vr 3 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Woensdag stond het hardlooparcours van de Bergse Runners Club op de agenda. Voorzitter Dingeman Goossen sprak in. Het is geen gelopen race om in het jargon te blijven.

BRC is een club met 200 actieve leden. BRC pleit al lang voor de realisatie van een hardloopbaan. Eerst in Overmeer Zuid tussen de te bouwen woningen, toen aan de andere kant van de weg in de Horstermeer en nu is het terrein achter sporthal De Blijk in het vizier. Het college stelt voor om daar een met led verlicht parcours aan te leggen. De totale kosten van de aanleg van de openbare baan bedraagt € 53.000.


In het rood het geplande hardloopparcours.
Links midden de sporthal, onder links de Dobbelaan.
(Google Maps)

Na de inspraak van Dingeman Goossen ontspon zich een debat waarin Alette Zandbergen (DB) weerstand bood aan het raadsvoorstel. Tim Emmelot (VVD) en Dirk Vroegindeweij (PvdA/GL) waren kritisch over de kosten en de bijdrage van Natuurmonumenten. Het CDA en D66 vonden het een mooi plan, hadden wel wat vragen, maar waren van harte voor de aanleg.


Alette Zandbergen (DB): "Kulargument!"

Harde afspraken?

Alette Zandbergen (DB) wilde weten of er concrete afspraken waren gemaakt tussen de gemeente, Natuurmonumenten en andere sportclubs over het onderhoud en het medegebruik van de hardloopbaan. Wethouder Frijdal (VVD) was niet glashelder op dit punt, hetgeen Alette Zandbergen extra prikkelde om door te blijven vragen, ondanks pogingen van voorzitter Sieta Vermeulen om haar in het vergadergareel te krijgen. Op zeker moment stelde Zandbergen dat medegebruik door andere clubs, zoals genoemd in het raadsvoorstel, een "kulargument" was, omdat er niets hard is afgesproken. De irritatie achter de collegetafel nam toe. In zijn tweede termijn somde inspreker Dingeman Goossen de afspraken met de betrokken op, hetgeen een hele opluchting was voor het DB raadslid.


Dingeman Goossen (BRC)

Tim Emmelot (VVD)

Achterstallig onderhoud?

Ook viel zij, net als Tim Emmelot (VVD) en Dirk Vroegindeweij (PvdA/GL) over de bijdrage van Natuurmonumenten. Het terrein is op dit moment van Natuurmonumenten. Op het terrein zit achterstallig onderhoud van circa € 10.500. In het raadsvoorstel zit een bijdrage van € 3.000 van Natuurmonumenten voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. DB, VVD en PvdA/GL vielen hierover. Tim Emmelot (VVD) verwoordde dat hij vindt dat Natuurmonumenten moet bijdragen in het wegwerken van het achterstallig onderhoud en daarom € 10.500 moet bijdragen in het project en geen € 3.000.Emmelot: "Wij vinden € 53.000 wel heel veel geld. Kan dat niet wat goedkoper?" Alette Zandbergen opperde dat de investering van € 53.000 misschien wel erg veel is voor een paar hardlopers, maar ze werkte die opmerking niet verder uit.

Wethouder Joep Frijdal gaf aan dat de afspraken met alle betrokken organisaties (provincie, Natuurmonumenten, Regio Gooi en Vechtstreek, etc.) nu gemaakt zijn en dat het onverstandig was om daar nu alsnog aan te gaan morrelen.

De commissie besloot dat er in de raad nog maar eens verder over gesproken moet worden. Het is dan ook geen hamerstuk. (En dus geen gelopen race.)

Kostenraming t.b.v. aanleg hardloopparcours te Nederhorst den Berg bedragen excl. btw

Kosten:  
   
Onderzoekskosten t.b.v. noodzakelijk natuurtoets 3.230,00
legeskosten provincie Noord-Holland vanwege Natuurtoets 500,00
Achterstallig onderhoud bomen en struiken Natuurmonumenten 10.500,00
Tijdelijke voorziening opslag materialen 1.500,00
Voorbereidende werkzaamheden aanleg/herstel paden 750,00
Leveren en verwerken van verhardingsmaterialen 5.000,00
Leveren en aanleggen natuurvriendelijke LED-verlichting 17.500,00
Aansluitkosten electriciteitsbedrijf / schakeling 2.000,00
Achterstallig onderhoud aan strandje en speelveld 6.000,00
Afwerking terrein etc. 1.500,00
   
Subtotaal: 48.480,00
Onvoorzien en afronding ca. 10 % 4.520,00
   
Totaal: 53.000,00
   
Dekking:  
   
Geraamde investering in investeringsplan: 30.000,00
Bijdrage Regio Gooi en Vechtstreek voor achterstallig onderhoud 20.000,00
Verwachte bijdrage Natuurmonumenten in achterstallig onderhoud 3.000,00
   
Totaal beschikbaar: 53.000,00
bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief